Verzorging Buxus en Gazon in de nazomer
15 september 2016 
2 min. leestijd

Verzorging Buxus en Gazon in de nazomer

Extra tips om het gazon en de Buxus gezond te houden. Zeker na het wisselvallige weer van afgelopen tijd. Maar houd niet alleen het gazon en de buxus gezond, ook de rest van je tuin. Lees hier de tips voor de verzorging.

Gazon verzorging in de nazomer van september

Momenteel zijn weer diverse schimmels actief in de tuin, met name de rooddraadschimmel.

Hoe bestrijd je deze rooddraadschimmel?

  • Deze bestrijd je met een extra stikstofgift. Blaukorn is hier zeer geschikt voor. Geef altijd water na het gebruik van Blaukorn om verbranding te voorkomen.
  • 1 week na de Blaukorn geef je een lichte hoeveelheid Biovin. Ca. 2-3 kg per 50 m2.
  • Half oktober geef je nog eenmalig de Scotts Pré-Winter.

Paddestoelen in het gazon zijn in deze tijd van het jaar een normaal verschijnsel en ze zijn niet schadelijk. Je hoeft hier niets aan te doen. De paddestoelen verdwijnen weer wanneer de weersomstandigheden veranderen

Krab het aangetaste deel even weg. Doorzaaien met graszaad.

Verminder de watergift voor een gezonder gazon!

Buxus verzorging in de nazomer van september

Zoals we weten is er veel te doen in en rondom de Buxus, maar het is allemaal goed te verhelpen als je alert blijft reageren op de planten. Hieronder behandelen we de meest voorkomende problemen die allemaal met twee middelen, die je gezamenlijk kunt gebruiken, veelal kunt verhelpen. Doe de BUXUS-GEZONDHEIDSCHECK!
  • CHECK 1: heel belangrijk! De Buxusmot, te herkennen aan spinsel in de planten.
buxusmot-buxus
Je moet als eerste bestrijden. Dit kan met een insecticide, maar kijk even wat je nog hebt staan. Gebruik de juiste dosering en herhaal dit met een interval van 7 dagen.

Vraag bij twijfel of het middel geschikt is!

  • CHECK 2 en 3: Geelverkleuring, zwartverkleuring of kale takken.
De buxus heeft beslist een tekort aan voedingsstoffen. Dit heeft te maken met schimmelvorming. Geef de buxus wat extra voedingsstoffen in de vorm van TOPBUXUS HEALTH-MIX gemengd met NATURAL GREEN. Hoe gezonder de buxus, hoe minder last de plant heeft van schimmelvorming en andere vreemde verschijnselen. Deze producten zijn makkelijk in gebruik en geven snel resultaat. Niet in de volle zon gebruiken.

Extra tip! Breng Vertimulch aan om de plant sterker te maken vanuit de wortel.
  • CHECK 4: Gele randen om het groene blad
Dit is een verschijnsel dat aangeeft dat de plant een calcium en magnesiumgebrek heeft. Hiervoor kan je wat MAGKAL of OpMaat KALK strooien op de bodem, zodat het calcium en magnesium tekort langzaam door de plant kan worden aangevuld. Dit gebrek is veelal ontstaan door de natte weersomstandigheden in de zomer. Hierdoor zijn veel stoffen uit de grond gespoeld. Dit geldt uiteraard ook voor veel andere planten, dus let daar even op.

Het lijkt heel veel, maar het zijn kleine dingen die de planten vertellen om gezond te worden en te blijven.

Verminder de watergift! Geef de planten water op de kluit en zo min mogelijk over het blad heen. Juist omdat vele schimmels zo actief zijn!
Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen