Help! Mijn planten zijn nog niet uitgelopen?!
18 april 2018 
1 min. leestijd

Help! Mijn planten zijn nog niet uitgelopen?!

De laatste weken is het heerlijk weer en we zien dan ook dat de tuinontwikkeling in de hoogste versnelling staat. Dit voelt goed, omdat alles weer volop uitloopt en gaat groeien. Toch vinden we dat het niet snel genoeg gaat. Het gazon wordt maar langzaam groen en veel planten verschijnen nog niet of lopen niet snel genoeg uit. Maar hoe kan dit dan? Hoe weet ik of het goed gaat met mijn planten of gazon?

Dit zijn veelgestelde vragen. Ik probeer je wat meer duidelijkheid te geven over de gezondheid van je planten op dit moment en hoe je dat het beste kunt controleren. Planten zijn intelligent en we geven ze altijd een kans toch…. voordat we ze verwijderen? Geen paniek, ondanks het mooie weer gaat de natuur stapje voor stapje.

Waarom zien we dat de ene boom/plant gezond en mooi kijkt… en de andere niet?

Veel planten hebben nu nog te kampen met late vorstschade. Zeker de wintergroene planten zien er op sommige plaatsen niet florisant uit. Het blad verkleurt bruin of je ziet zwarte plekken, kortom het blad oogt dof en de glans is verdwenen. Dit komt bij veel planten door de late vorstschade, niet te verwarren met de winterhardheid van de planten. Door deze (late) koude periode hebben veel planten het erg moeilijk gehad. De sterke oostenwind heeft er voor gezorgd dat veel planten uitgedroogd zijn. Het resultaat daarvan is dat de ene plant wel goed uitloopt terwijl de andere plant nog bijna niets doet. Dit wil nog niets zeggen. Planten herstellen zich vaak wonderbaarlijk. Het is wachten op nieuwe ogen waarop ze kunnen uitlopen en het duurt soms een paar maanden voordat ze nieuwe scheuten gemaakt hebben. Is de schade groot dan kun je het nu wel al controleren, want wat dood is maken we niet meer levend.

Hoe controleer ik dan of de planten nog leven?

Laat de bast langs de takken los en schuift het er makkelijk af? Krab dan een stukje van de bast weg. Zie je daaronder groen, dan zit er nog leven in de tak. Is het bruin onder de bast, dan is de plant of de desbetreffende tak dood. Planten in pot controleer je anders. Kun je de buitenkant van de wortels er zo afhalen, dan is er geen leven meer in de plant. Knoppen lopen dan niet meer uit, maar vallen af.

Wat doe ik met planten die gedeeltelijk nog leven?

    • Snoei dode takken weg tot net boven waar je nog leven in de plant ziet
    • Gebruik goed en scherp gereedschap
    • Wees voorzichtig met bemesten. Wat niet gezond is, kan weinig opnemen.
Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen