arrow_drop_up arrow_drop_down
22 februari 2018 

Planten beschermen tegen vorst

Deze week is het kwik al aardig gedaald en we ervaren de winterse kou. Maar het ijskoude weer houdt nog even aan, want er is koude lucht uit Siberië onderweg. Ook wel de ‘Russische beer’ genoemd. Wat heeft dit te betekenen voor alle planten in jouw tuin? Daarover lees je in deze blog meer.

Vorst in aantocht

Na een natte periode, waarbij de planten al een beetje in de voorjaarsstand staan, kan de mogelijke vorst die in aantocht is voor behoorlijke schade zorgen. Dit noemen we de zgn. vorstschade. Vorstschade is iets anders dan het niet winterhard zijn van de planten. Als de wind ook nog eens sterk is, dan is het (droog) vriezen van met name de groenblijvende planten, een probleem.

Het is raadzaam om, met name deze groenblijvende planten of de planten in potten en bakken, te beschermen tegen de zon tijdens de matige of eventuele strenge vorst. De bevroren wortel van de plant, droge wind en de zon brengen de planten na een zachte winter veel schade toe.

Hoe kan ik planten beschermen tegen vorst?

Heb je groenblijvende planten in bakken op balkon of terras staan? Bescherm de planten met:

  • vliesdoek
  • kranten
  • oude deken
  • stro
  • mulchlaag

Vorst op bladeren

Jonge planten

Bij jonge planten is het raadzaam om ze af te dekken met een laagje compost ter bescherming van uitdroging en vorst. Deze planten hebben namelijk nog geen goed ontwikkeld wortelgestel. Daardoor is de kans op uitdroging door de vorst groot.

Wanneer mag ik weer water geven?

De vraag die vaak gesteld wordt is wanneer je weer water mag geven. Als het weer omslaat en alles aan het ontdooien is, mag je de planten pas water geven als de vorst helemaal verdwenen is uit de potten en bakken. Geef je te vroeg water, dan is de kans groot dat de planten hierna afsterven. Je groenblijvende planten zien er verdroogd uit na een vorstperiode. Dat is ook zo omdat de planten veelal (droog)vriezen. Laat ze rustig ontdooien voordat je er iets aan doet.

Duurt de vorst erg lang en zijn alle planten en de potgrond echt helemaal uitgedroogd, dan wordt het erg lastig voor de planten om te herstellen.

Reactie plaatsen