Planten beschermen tegen vorst
22 februari 2018 
1 min. leestijd

Planten beschermen tegen vorst

Deze week is het kwik al aardig gedaald en we ervaren de winterse kou. Maar het ijskoude weer houdt nog even aan, want er is koude lucht uit Siberië onderweg. Ook wel de ‘Russische beer’ genoemd. Wat heeft dit te betekenen voor alle planten in jouw tuin? Daarover lees je in deze blog meer.

Vorst in aantocht

Na een natte periode, waarbij de planten al een beetje in de voorjaarsstand staan, kan de mogelijke vorst die in aantocht is voor behoorlijke schade zorgen. Dit noemen we de zgn. vorstschade. Vorstschade is iets anders dan het niet winterhard zijn van de planten. Als de wind ook nog eens sterk is, dan is het (droog) vriezen van met name de groenblijvende planten, een probleem.

Het is raadzaam om, met name deze groenblijvende planten of de planten in potten en bakken, te beschermen tegen de zon tijdens de matige of eventuele strenge vorst. De bevroren wortel van de plant, droge wind en de zon brengen de planten na een zachte winter veel schade toe.

Hoe kan ik planten beschermen tegen vorst?

Heb je groenblijvende planten in bakken op balkon of terras staan? Bescherm de planten met:

  • vliesdoek
  • kranten
  • oude deken
  • stro
  • mulchlaag

Jonge planten

Bij jonge planten is het raadzaam om ze af te dekken met een laagje compost ter bescherming van uitdroging en vorst. Deze planten hebben namelijk nog geen goed ontwikkeld wortelgestel. Daardoor is de kans op uitdroging door de vorst groot.

Wanneer mag ik weer water geven?

De vraag die vaak gesteld wordt is wanneer je weer water mag geven. Als het weer omslaat en alles aan het ontdooien is, mag je de planten pas water geven als de vorst helemaal verdwenen is uit de potten en bakken. Geef je te vroeg water, dan is de kans groot dat de planten hierna afsterven. Je groenblijvende planten zien er verdroogd uit na een vorstperiode. Dat is ook zo omdat de planten veelal (droog)vriezen. Laat ze rustig ontdooien voordat je er iets aan doet.

Duurt de vorst erg lang en zijn alle planten en de potgrond echt helemaal uitgedroogd, dan wordt het erg lastig voor de planten om te herstellen.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen