Planten beschermen tegen de kou
12 november 2014 
0 min. leestijd

Planten beschermen tegen de kou

Winterharde planten kunnen zichzelf beschermen als het gaat vriezen, maar er zijn ook een heleboel vaste planten in de tuin die wel wat extra bescherming kunnen gebruiken.

De meeste planten die niet winterhard zijn laten hun bladeren vallen, zo kunnen die in ieder geval niet bevriezen. Alles wat boven de grond zit en ook de wortels kunnen bevriezen, verdrogen en afsterven. Of ze raken zo beschadigd dat ze in het voorjaar niet meer uitlopen. Ook wintergroene planten en planten in potten hebben het vaak moeilijk in de kou en wind.

Je planten beschermen tegen de kou

Om schade te voorkomen kun je je planten beschermen tegen de kou, bijvoorbeeld door isolerend materiaal te gebruiken. Je kunt onder andere denken aan afgevallen blad, coniferentakken, vliesdoek, rietmatten en noppenfolie. Materiaal dat geen lucht door laat kun je het beste weghalen zodra de ergste kou voorbij is. Materiaal dat wel ademt mag blijven zitten tot de planten weer gaan uitlopen.

Planten in potten beschermen

Planten in een pot kun je beschermen door er noppenfolie of vliesdoek omheen te wikkelen, of door ze in een mand gevuld met stro te zetten en de grond af te dekken.

Wil je meer weten?

Lees hier meer over je tuin winterklaar maken en tuintips in november.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
raats
Door

raats

op 16 May 2016

ik heb in de tuin een bodembedekker (weet niet hoe dat heet) maar wanneer ik er iets bij plant zo als clematis,stamroos,tomaat (deze laatste ook in de buurt in een pot) groeit niet meer of sterft binnen de korstste tijd helemaal af. kunt u mij vertellen of dat kan, of moet ik u een stukje van de bodembedekker opsturen zodat u kunt zien wat dat is en mij dan kan vertellen wat ik hiermee aan moet. bij voorbaat alvast hartelijk dank.

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 17 May 2016

Dag, Ik heb u een e-mail gestuurd met de mogelijke oorzaak en oplossing van het probleem. Voor meer advies bent u natuurlijk van harte welkom op ons tuincentrum. Met vriendelijke groet, Henny

Reactie plaatsen