Dit voorjaar heeft weer een eigen draai gegeven aan de natuur. We hadden al vroeg lenteachtige temperaturen waardoor planten eerder uitliepen, gevolgd door een droge periode met de laatste weken koude nachten. Planten en bomen reageren hier op. Je ziet dat ze nu langzaam verder groeien, last hebben van ongewenste beestjes zoals bladluizen en dat de eerste schimmels zich weer laten zien. Het is goed om je planten op dit moment extra goed in de gaten te houden.
Bladluizen bestrijden
Bladluizen: als je nu door de tuin loopt kom je ze zeker tegen. Vaak zijn ze in verschillende vormen zichtbaar. De zwarte bladluis, schildluis, gele rozenluis… en zo zijn er nog meer soorten luis te noemen. Luizen in welke variant dan ook veroorzaken schade aan je planten. Wat doen bladluizen met je planten? Ze richten zich op de voedingsstoffen van de planten. Door een weg te graven naar de aderen van je planten kunnen ze de voedingsstoffen opzuigen. Daar zijn planten niet blij mee, omdat ze deze stoffen juist hard nodig hebben om te groeien. Een infectie van luizen kan er dus voor zorgen dat het blad aan je planten geel wordt en afvalt. Bestrijd je de luizen op de planten niet, dan groeien de planten steeds slechter en sterven ze af door gebrek aan voeding. Ze verliezen hun groeikracht.
Hoe voorkom je bladluizen?
Het voorkomen van bladluizen begint met een goede groei en dan komen we al snel bij een gezonde grond en potgrond die we gebruiken bij het inplanten. Hierdoor worden je planten sterker en kunnen ze meer weerstand bieden tegen insecten. Heb je toch luizen op je planten, dan kun je ze bestrijden met verschillende middelen zoals Pireco bladinsecten op basis van kruiden. Is de aantasting heftig? Zorg dan dat je een sterker product gebruikt om de luizen onder controle te krijgen. Vraag altijd wat voor jouw planten het beste is.
Tip: wil je luizen zoveel mogelijk weghouden uit je tuin? Plant kruiden, stop wat knoflook in de aarde of zorg voor planten in je border welke andere insecten aantrekken die de bladluis voor jou gaan bestrijden.
Buxusrups bestrijden op een natuurlijke basis
Buxusrups: heb je buxus in je tuin staan? Controleer extra, want de buxusrups is weer actief. Vitale planten hebben minder last van aantasting, dus zorg voor een gezonde groei en gebruik de buxus grow voor gezond blijvende planten. Je kunt dit combineren met de Anti rups. Sproei het mengsel met een plantenspuit over de blaadjes.
Tip: andere rupsen in je planten en/of tuin? Gebruik bovenstaande samenstelling voor een optimaal resultaat. Herhaal dit na 1-2 weken, maar zorg ook altijd voor voldoende voeding voor je planten zodat ze van nature weerbaarder zijn voor ongewenste beestjes.
Voedingstekort bij planten, vul ze nu aan!
De eerste tekorten worden zichtbaar bij planten, zoals een Kali, Magnesium, Fosfor of Stikstof tekort. We zitten nog vroeg in het groeiseizoen en voor de planten en bomen is het fijn als je deze tekorten nu aanvult met de juiste bemesting. Is bij jouw planten de groei niet optimaal, ziet het blad er niet mooi uit, maar weet je niet wat het probleem is? Vraag bij ons om advies. Dit kan door het sturen van een foto, maar ook door een blaadje in een afgesloten zakje mee te nemen naar ons tuincentrum.
Meer weten? Neem contact of kom naar ons tuincentrum met al je vragen.