Beplanting voor een gezonder klimaat
09 oktober 2019 
3 min. leestijd

Beplanting voor een gezonder klimaat


Groen kan in steden op allerlei manieren gebruikt worden, maar ook in iedere tuin. Elk stukje groen draagt iets bij aan onze doelstelling ‘een mooi klimaat’. We weten dat er verschillende beplantingsvormen zijn, waarbij de één meer bijdraagt aan het natuurlijk leven (biodiversiteit) dan de ander. In deze blog belichten we enkele beplantingsvormen die een extra bijdrage leveren aan de natuur.

Gunstige beplantingsvormen

Tuinen zijn er in allerlei soorten en maten. Ze hebben een positieve invloed op de afbrokkelende natuur. Doordat er veel tuinen zijn en ze vaak een aaneengesloten lint vormen, zijn ze van groot belang voor de natuur. Ze zorgen samen voor een gevarieerd aanbod van bomen en planten. De diversiteit is meestal groot door de verschillende plantensoorten binnen een wijk of stad.

Vijver en oeverbeplanting: dit zien we steeds meer in de tuinen van de toekomst. Een vijver, groot of klein, trekt veel diersoorten aan. Water is immers een belangrijke levensvoorwaarde voor insecten en andere dieren. Maar ook vogels en andere zoogdieren bezoeken een vijver of kleine waterpoel graag om te drinken of te badderen.

Dak en gevelgroen: hierbij denken we aan klimplanten die niet alleen tegen onze gevel, schutting of pergola kunnen groeien, maar ook dakgroen is bijzonder. Allemaal planten die ruimte geven aan het biologische leven. Met name klimplanten zijn weer populair en sieren onze tuinen als geen ander. Ze hebben veel gunstige eigenschappen. Het zijn niet alleen de bloemen of hun uitstraling die de moeite waard zijn, maar wat dacht je van de voedsel-, schuil- en nestgelegenheid voor de vele diersoorten in deze opgaande groeiers. Geen tuin maar een balkon? Zet klimplanten in potten en bakken. Ze geven je tuin een vernieuwend en bijzonder aangezicht, maar zorgen ook voor verkoeling. Zeker als je in de stad woont, waar je je eigen groene leefomgeving moet creëren omdat er weinig groen in de omgeving is.

Groen dak met beplating


Hagen: deze zijn vanwege de dichtheid en hun eigen microklimaat voor met name de kleinere vogels (zoals heggenmussen en het winterkoninkje), aantrekkelijk als nest– en schuilplaats. Wil je verschillende vogelsoorten in je tuin? Denk dan eens aan een gemengde haag. Deze hebben bij veel dieren vaak een streepje voor. Het is dan ook de moeite waard om tussen de haag een plantensoort te zetten die bessen of bloemen draagt (veel soorten kunnen zo je haag verrijken en spannender maken, vraag eens wat de mogelijkheden zijn en je komt tot verrassende creaties).


Plantenbakken: deze bevatten vaak een aantrekkelijke combinatie van verschillende plantensoorten. Ze kunnen staan op plaatsen waar weinig ruimte voor groen te vinden is. Eigenlijk zijn het minituinen, waardoor ze compacte schuil- en rustplekjes worden voor uiteenlopende diersoorten. Doordat ons klimaat verandert, is er veel mogelijk. Zelfs diverse kleinere bomen en groenblijvende heesters kunnen overleven in een plantenbak.


Prairiebeplanting en gemengde borders: vanwege de grote variatie aan plantensoorten zijn deze tuinen en/of borders een ware nectarbron voor insecten en een uitstekende voedselplek voor vogels. Bij dit soort beplanting is de diversiteit enorm. Vlinders, kleine zoogdieren… iedereen voelt zich hier thuis (prairietuinen  zijn in de wintermaanden in rust om in het voorjaar weer volop in bloei te komen).


Boomtuinen en boomspiegelbeplanting: dit zijn natuurlijk zeer gunstige beplantingsvormen voor de diversiteit van je tuin. Behalve dat ze voor extra variatie aan plantensoorten zorgen, geven zij een goede vlucht- en schuilgelegenheid voor diverse diersoorten. Bomen geven ook de nodige verkoeling, zorgen voor gezondere lucht en geven karakter aan je hele tuin.


Zo zijn er nog veel meer bijzondere beplantingsvormen, in iedere gewenste stijl. Omdat we met veel mensen zijn maakt de combinatie van al deze stijlen onze leefomgeving niet alleen mooier, maar dragen we allemaal bij aan een gezond, groen en levend klimaat.  

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?  Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen