Water geven: moeilijker dan je denkt
26 juni 2018 
1 min. leestijd

Water geven: moeilijker dan je denkt

Water geven van planten en gazon, het blijft een puntje! We willen het allemaal goed doen, maar heel vaak gaat het toch weer mis. Zeker gazons en planten in potten en bakken hebben het zwaar te verduren. Planten onttrekken altijd de hoeveelheid water aan de (pot)grond die ze nodig hebben. Giet dus niet iedere plant evenveel, maar voel eerst even de vochtigheid van de aarde.

Hoe vaak geven we water?

Daarvoor is enige oplettendheid nodig, de (pot)grond moet bij bijna alle planten vochtig zijn.

Hoe test ik dat?

Test dit door je vinger in de grond te steken en te voelen hoe vochtig de aarde is. Stelregel: plakt de aarde aan je vinger dan is de grond vochtig genoeg.

Hoeveel water geven we dan?

Dit is afhankelijk van de grootte van de pot en/of plant en zeker ook de kwaliteit van de (pot)grond. De opzuigende kracht van de (pot)grond zorgt er namelijk voor dat het water zich niet alleen verzamelt op de bodem of dat uw (pot)grond als een zeef werkt. Weet je het niet precies? Geef dan water van onderaf, bijvoorbeeld via een schotel. Doe water in de schotel, het overtollige water wat er na 20 minuten nog in staat MOET je weggooien. De plant en de (pot)grond zijn dan verzadigd.

Wanneer geven we water?

Liefst en zeker met warm weer in de ochtend. Kijk en controleer altijd, de plant geeft het vaak zelf aan. Is de bodem vochtig en staat uw plant er toch triest bij dan is er al iets verkeerd gegaan: te veel water gehad! WORTELROT, de plant gaat vaak dood. Eerst de plant laten verdrogen en daarna lekker veel water geven gaat niet, ook dan gaan je planten er niet op vooruit.

Extra opletten

Bij een grote watergift is extra bemesting nodig i.v.m. uitspoelen. Gebruik NOOIT te veel bemesting, want dat vergiftigt een plant. Zeker bij slecht groeiende planten moet je voorzichtig zijn.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen