Tuintips in december

Ook al wordt het kouder, in december kun je nog veel doen in de tuin. Welk tuinonderhoud kun je allemaal doen in december? Wij zetten het voor je op een rij.

Klein onderhoud

In de wintermaanden is het de uitgelezen tijd om uw tuingereedschap schoon te maken, te slijpen en te oliën. Zorg dat de tuinslag leeggelopen is en berg deze op in de schuur. Hark de laatste bladeren van het gazon en controleer of er nog bladeren in de dakgoot zijn gevallen.

Snoeien

  • Bladverliezende bomen kunnen de hele winter gesnoeid worden. Snoei niet als het vriest.
  • Leibomen en dakbomen kunt u snoeien door alle zijtakjes tot een paar centimeter van de hoofdtakken af te knippen.
  • Knotbomen mogen geknot worden.
  • Snoei ook de fruitbomen en fruitstruiken. Dit geldt ook voor de struiken die in de zomer bloeien. Alleen de kers kun je beter laten staan.

Vorst in de tuin

Sommige soorten gaan te sterk ‘ bloeden’  als ze te laat in de winter gesnoeid worden. Zijn ze eind december nog niet gesnoeid, dan zul je moeten wachten tot het voorjaar.

Snoeien is en blijft vakwerk. Wil je meer weten over deze soorten en hoe je ze precies kunt snoeien? Neem dan contact op of kom langs in ons tuincentrum.

Bescherm planten tegen de kou

Bescherm planten die vorstgevoelig zijn met droge bladeren, een juten doek, stro, noppenfolie of een karton. Extra compost over borders beschermt tegen vorst en levert in het volgende jaar een mooie bloei op.

Verwijder sneeuw

Haal bij zware sneeuwval de sneeuw van de wintergroene planten. Takken kunnen door het gewicht breken. Verwijder de sneeuw ook van je gazon, zodat er weer lucht en licht bij kan komen. Loop liever niet over het gazon als het vriest.

Aanbinden

Bind je leibomen aan met bindmateriaal. Zo voorkom je dat takken afbreken of ombuigen bij onstuimig weer.

Bollen planten?

Wil je nog voorjaarsbloeiende bloembollen planten? Doe dit dan nog snel, want december is de laatste maand waarin dat kan. Let wel op dat het nog niet vriest als je ze plant.

Winterbloeiers

In december kun je je tuin, terras en huis opfleuren met kleurrijke winterbloeiers zoals cyclamen, winterviolen en winterheide. Zet ze wel even binnen als het vriest. In ons tuincentrum vind je altijd mooie aanbiedingen winterbloeiers.

Water geven

Geef pas aangeplante planten geregeld water. Bescherm ze tegen wind en vorst door er bijvoorbeeld een windscherm omheen te zetten. Deze planten zijn nog niet ingeworteld waardoor ze bij hevige vorst geen water opnemen en uitdrogen.

Vijver

Verwijder als het nodig is sneeuw van de vijver, zodat er licht in de vijver komt. Bescherm de vijver tegen vorst met een pompje of een ijsvrijhouder. Om de vissen ook gezond de winter door te krijgen kun je een bal in het water laten drijven, dit zorgt ervoor dat het water minder snel bevriest en er gaten open blijven.

Voor de vogels

Hang wat zaadkransen, vetbollen en pindaslingers op voor de vogels. Ze zullen je dankbaar zijn én het is een leuk gezicht.

Nieuwe plannen

Nu is het ideale moment om plannen te maken voor het komende jaar. Misschien wil je een deel van uw tuin opknappen en heb je een beplantingsplan nodig? Of wil je een compleet nieuw tuinontwerp laten maken? Wij helpen je graag.

Meer tuintips? Bekijk hier onze volledige tuinkalender. 

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Rolf
Door

Rolf

op 16 Dec 2015

Door het warme weer is het gras nog langzaam doorgegroeid vanaf de laatste maaibeurt. Is het mogelijk om het gras (niet te kort) te maaien de komende week?

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 17 Dec 2015

Goedemiddag Rolf, Als de ondergrond niet te nat is kun je nog maaien, laat het gazon 3-4 cm hoog. Bij een te natte ondergrond wordt de structuur van de grond helemaal verdicht en is de schade voor het gazon groter dan bij niet maaien. Dit resulteert dan weer in gele plekken en veel mos in het voorjaar. Check dus eerst de ondergrond, is het soppig dan kun je beter niet maaien op dit moment. Ik hoop dat je hier mee geholpen bent , zijn er nog vragen stel ze gerust. Met vriendelijke groet, Henny

Reactie plaatsen