Tips om te besparen op je tuin
14 april 2024 
1 min. leestijd

Tips om te besparen op je tuin

Schrijf je tuinbevindingen op, dit maakt je passie tuinieren overzichtelijker en makkelijker.

Waarom is schrijven over je tuin belangrijk?

  • Je weet wat je aan voeding geeft per jaar
  • Je weet wat ongeveer de watergift is per droge warme dag
  • Je weet wat je aan bodemverbetering gedaan hebt
  • Je weet wat je eigenlijk wilde verplanten
  • Je weet waarom je graag bepaalde bomen/struiken gesnoeid wilt hebben
  • Je weet je frustratie van bepaalde tuingedeeltes
  • Je weet met welke ziektes je te maken hebt gehad (denk aan de Buxusmot)
  • En ook niet onbelangrijk: je kunt besparen.

Waarom is WETEN wat je geeft zo belangrijk?

We werken vanuit het principe First Thing Right! Vul nu de tekorten aan in je tuin. De start voor volgend jaar is dan goed (natuur heeft even tijd nodig om het te verwerken en je kunt nu zien wat er tekort is).

  • Heb je natte of droge plekken in je tuin? Zorg dat je ze genoteerd hebt.
  • Is groei op de mooiste zichtplaats in je tuin slecht? Het bewerken van de bodem gaat dan voor.

Waarom is weten wat je WILT zo belangrijk?

Je tuin verandert, groeit (laat het gebeuren zoals je het graag wilt zien). De gewenste groeivorm is vaak het meest duidelijk in de zomer en vroege herfst (gebruik deze tijd ervoor). Planten kunnen straks verplant worden. Waar wil je ze hebben en kunnen ze daar groeien? Maak afspraken voor het snoeien van bomen en planten.

Waarom is frustratie NIET nodig?

Alles is genoteerd, je weet wat je wilt en je vragen kunnen specifiek beantwoord worden. Mooie soorten, jouw gewilde plantkleuren (zoek ze op of bestel deze nu). Verkeerde of te late beslissingen nemen komt dan minder voor. Dit geldt zeker als het gaat om gezonde groei en bloei.

Waarom is (ziekte) NOTEREN zo belangrijk?

Als vakspecialist weten we al heel vroeg hoe een ziektestadium verloopt. Meestal zijn de beginnende stadia al eerder opgetreden door slechte groei of gewoon pech. Buxusmot is een voorbeeld, dit kunnen ook andere ziektes worden in de toekomstOnze beste vriend ‘De winter’ is er niet vaak meer, wat ziektekiemen ruim baan geeft.

Waarom is besparen op facetten in je tuin zo fijn?

We hebben zoveel andere leuke dingen die we willen doen. Plantenziekten, te laat snoeien en bemesten en verkeerde groeiplaatsen brengen onnodig hoge kosten mee.

Hulp nodig?

Kijk op onze site en maak gebruik van onze TuinTeacherSamen tuinieren we met plezier en werken we je Tuinschrift graag bij!

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen