Struiken en bomen planten
26 oktober 2014 
1 min. leestijd

Struiken en bomen planten

Mooie struiken en bomen planten in je tuin? Alle struiken, heesters, vaste planten en bomen hebben unieke eigenschappen en een eigen gebruiksaanwijzing voor het planten.

Struiken en bomen planten

Een plant in een container of plastic pot is het hele jaar door te planten. Let er wel op dat je de planten niet te snel dieper zet dan de container. Dit is namelijk zeer ongunstig voor het groeiproces van bomen, heesters en vele soorten vaste planten. Vooral bij beuken is dit erg belangrijk. Voor rozen kunt u een uitzondering maken, deze kunnen in de regel dieper geplant worden.

Als je bomen of struiken wilt verplanten naar een andere plaats in je tuin is deze tijd ook erg geschikt. Snoei daarbij de bomen of struiken terug zodat ze makkelijker kunnen wortelen.

Voorzichtig met de wortels

Bij het inplanten van bomen, heesters en vaste planten met losse wortel moet er altijd goed opgelet worden dat er voldoende haarwortels aanwezig zijn. Via de haarwortels neemt de plant alle voedingsstoffen op. Ze zijn de motor van de plant en moeten zo min mogelijk beschadigd raken. Vervoer ze bijvoorbeeld niet op een open aanhanger, hier drogen de haarwortels snel van uit.

Kies de juiste grond

Gebruik voor het aanplanten van bomen en struiken een goed mengsel grond. Daar kan per boom of struik veel verschil in zitten. Zuurminnende planten doen het bijvoorbeeld beter op tuinturf, terwijl voor sommige planten een potgrondmengsel beter is. Wij helpen je graag met zoeken naar de geschikte grondsoort.

Verbeter de bodem

Voeg altijd een bodemactivator toe. Dit zorgt voor een betere en gezondere groei, de planten slaan beter aan en blijven sterker en gezonder. Ze zijn zo minder ziektegevoelig voor de toekomst.

En hoe zeer je ook je best doet, de natuur blijft natuurlijk altijd de baas. Soms slaat een plant gewoon niet goed aan op de plek die u in je hoofd hebt. Wij kunnen je altijd helpen met zoeken naar alternatieven.

Wilt je advies over struiken en bomen planten? Kom dan eens langs in ons tuincentrum voor advies of neem contact op.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
lies
Door

lies

op 28 Mar 2016

Heeft u fruitbomen?Groet van lies

Lepona Tuinarrangeurs
Door

Lepona Tuinarrangeurs

op 29 Mar 2016

Beste Lies,Wij hebben inderdaad diverse fruitbomen. Kom gerust eens langs om te kijken of voor advies.Met vriendelijke groet,Henny van Lent

Reactie plaatsen