Hoe beschermen we ons groen?
Tuinadvies aan het einde van het jaar is een terugblik waardoor we leren voor de toekomst. Het is ons duidelijk geworden dat we geen baas zijn over de perikelen van de natuur. Op diverse manieren hebben we ervaren dat we alert moeten blijven en zuinig moeten zijn op het groen wat we gezamenlijk bezitten.
Hoe begon het jaar?
Het positieve van dit jaar was het langdurig mooie weer. We genoten volop van de zon en waande ons in vakantieland Italië of Frankrijk… Al snel werden we wakker geschut en gingen de alarmbellen rinkelen. De buxusmot liet zich zien en de daaruit voortkomende buxusrups kon heel makkelijk zijn gang gaan in onze mooie groene buxustuinen.
Buxusmot
In een snel tempo rukte dit diertje op in onze omgeving en op dit soort calamiteiten waren we niet voorbereid. We zijn wel bekend met ziektes die voorkomen op boerderijen en waarvan we weten dat er maatregelen getroffen moeten worden. Waarschuwingsborden, televisiebeelden van afgesloten boerderijen ….we kennen ze allemaal. Voor de plantenwereld is er bij dit soort calamiteiten geen protocol (iedereen moet zelf het wiel uitvinden), waardoor de verspreiding van de buxusrups en de vernietiging van de planten in een oorverdovend tempo verder kon gaan. Kilometers groen werden verwoest. We zagen het gebeuren, deden ons best, maar velen konden de strijd tegen deze rups niet winnen. Bij dit soort onverwachte gebeurtenissen in de plantenwereld, waarbij grote schade wordt veroorzaakt, moeten overheid en burger samenwerken. In de professionele kwekerswereld zijn de middelen er om dit soort plantenrampen te voorkomen. Laten we daar gebruik van maken.
Het weer en de planten in je tuin
Droogte, plant-roosterende zonkracht, ontwortelende stormen en buien die in korte tijd alles blank zetten… we hebben het allemaal voorbij zien komen. We hebben hier ook iets van geleerd, namelijk het creëren van een klimaatbestendige tuin. Maar hoe pak je dit aan?
Hierbij willen wij en ook andere professionals je helpen, maar dan moeten we tuin-gewoontes doorbreken. Planten moeten stressvrijer kunnen groeien, waardoor ze gezonder blijven en meer weersomstandigheden kunnen dragen. Dit doen we niet meer met kunstmest of met vele gif-soorten welke we hebben gespaard (tuinmedicijnenkasten staan er vol mee). Lever dit in en start met producten die door de natuur zijn samengesteld en ook beter en makkelijker hun werk doen (de werking is wat langzamer maar het resultaat houdt stand). Ook gaan we in de toekomst werken met planten die de grillen van de natuur aankunnen, zorgen we er samen voor dat ze op de juiste plaats staan én in de juiste grondsoort.
Zoveel mogelijk ‘groene vingers’, daar gaan we voor in 2019!
Op ons tuincentrum, met TuinTeacher bezoeken, door columns in diverse kranten, via de website, met nieuwsbrieven, ons vakblad de GroenGlossy en via social media geven we iedereen duidelijkheid over wat er daadwerkelijk speelt in de plantenwereld en hoe een mooie tuin gecreëerd kan worden. Met een zo duidelijk mogelijk uitleg gaan we je steeds weer overtuigen dat minder staat voor meer in je tuin. Aan planten en bomen zal het niet liggen, deze passen zich makkelijk aan.
Extra: bij incidentele koude nachten is het raadzaam om planten te beschermen. Is de vorst voorbij, haal dan de “beschermdeken” weer weg. Zeker op balkons en bij planten in potten en bakken is dit belangrijk.
Groen heeft een persoonlijke en economische waarde voor iedereen. Voor iedereen een mooie afsluiting van 2018 en een fijn en groen 2019!
Onze tuinadviezen zijn vanaf medio maart 2019 weer wekelijks te vinden in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Water en Weekblad Arena?