Welke kerstboom kies ik?
Kerstbomen doen het al jarenlang goed. Ze zijn niet meer weg te denken uit onze huiskamer en tuin. Zelfs scholen, instellingen en kantoren worden versiert met kerstbomen in vele soorten en maten. Het is een traditie en een ode aan het levend groen.
De echte kerstboom… welke soorten zijn er eigenlijk?
Als we het over de ‘echte kerstboom’ hebben, dan maken we meestal onderscheid tussen verschillende soorten. De meest verkochte soorten (lees: bekende) zijn de Abies (zilversparren) en de Picea (fijn-sparren). Natuurlijk zijn er meerdere soorten welke als kerstboom kunnen dienen, maar uit deze groepen licht ik de meest bekende soorten toe.
De Abies-soorten
- Abies Koreana
Deze wordt in de volksmond ‘zilverspar’ genoemd. Op de dikke, zachte blauwgroene zitten dennenappels en dat maakt deze Zilverspar een bijzonder exemplaar. De boom is sterk geurend en verliest weinig naalden. - Abies Nordmanniana
Dit is een zeer gewilde kerstboom. De naalden zijn grof en zacht en blijven er lang aan zitten. De boom is niet zo sterk geurend en heeft brede uitstaande takken. Door de langzame groei zijn Abies bomen duurder (een Abies Nordmanniana van 2 meter is al snel 10 jaar oud).
De Picea-Soorten
- Picea Omorika
Deze wordt in de volksmond de ‘Servische spar‘ genoemd. Met zijn fijne naalden en een compactere groei is het een topper voor de huiskamer. De naalden van de Servische spar zijn groen aan de bovenkant en blauw aan de onderkant. De boom is licht geurend en ze behoudt zijn naalden lang. - Picea Abies
Dit is de gewone fijnspar. Groen van kleur met wat stompere naalden. Ook deze boom is licht geurend maar verliest helaas wel eerder zijn naalden. Hierdoor is deze Picea een beetje op zijn retour. - Picea glauca ‘Conica’
Deze zgn. dwergspar is klein en compact. Naast zijn compacte groeiwijze, heeft deze Picea als voordeel dat hij veelal in potten gekweekt wordt en hierdoor lang goed blijft. Plaats deze dwergspar na de feestdagen in de tuin. Het is in het voorjaar een ware blikvanger met oplichtende groene punten.
Hoe houd ik mijn Kerstboom en Kerstgroen het langst mooi?
Laten we eerlijk zijn.. kerstbomen worden altijd van het ene op het andere moment uit de grond gehaald. De ene boom wordt afgezaagd, de andere boom wordt met kluit in een pot gezet. Het is duidelijk dat de bomen te maken hebben met een ernstige verstoring van de leefomstandigheden. Daarbij komen ze ook nog in een omgeving van 20 graden of meer te staan. Dit betekent dat de beste spar wel naalden zal verliezen 🙂
Verzorging van de kerstboom: water geven of niet?
Om naalduitval tot een minimum te beperken is het wel belangrijk om je boom goed te verzorgen. Laat de boom eerst acclimatiseren voor je hem naar binnen zet. Zet de boom niet te dicht bij de verwarming en geef op tijd water (dit kun je op de pot doen en als de boom gezaagd is doe je het water in het reservoir).
TIP: Help de boom langer vers te blijven door TREEFOOD te gebruiken. Het is een nieuw middel om je boom optimaal te houden (het werkt bij bomen zonder kluit, je voegt het toe aan het water). Bestel TreeFood eenvoudig online.
Hoe plaats ik mijn boom makkelijk in de huiskamer?
- Bomen in een pot spreekt vanzelf… een leuke pot of mand er omheen en klaar.
- Bomen met kluit moet je zelf inpotten. Dat is vaak een zware tijdrovende klus.
- Bomen zonder kluit: maak het jezelf makkelijk… de EasyFix! Wij boren een gat voor je in de boom met een speciale boor. Plaats je boom op de EasyFix standaard en de boom staat altijd recht (in 5 sec). Water en TreeFood erbij, klaar.
Bekijk hier hoe eenvoudig de EasyFix werkt.
Kerstbomen, Kerstgroen, Kerststukken… Je zegt het maar: Hoe groen en gezellig wil je het hebben?
De groene spurt naar het einde van het jaar. Wij doen dat graag samen met jou!
Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?