Tips om je tuin winterklaar te maken

Een verandering is vaak helemaal niet zo slecht, ook niet voor je tuin. Het ouderwetse ‘winterklaar maken‘ was vroeger vooral bedoeld om de tuin er in de winter netjes uit te laten zien, maar dat is niet helemaal meer van deze tijd. We weten nu dat vaste planten er in de winter nog prachtig uit kunnen zien, dat verdorde bladeren en plantenresten belangrijk zijn voor allerlei nuttige dieren en dat door het wisselende weer deze tijd het snoeien van bomen en heesters kan verplaatsen (zeker dit jaar is het snoeien later dan we gewend zijn).

Het nieuwe winterklaar maken…wat is stap 1?

Dit is zeker niet veranderd: gebruik scherp en schoon gereedschap.

Het gazon

Bekalken van het gazon gaan we doen als de grond te zuur is – de PH waarde is dan te laag (verzuring van de bodem is eigenlijk een natuurlijk proces welke veroorzaakt wordt door zure regen en uitspoeling). Het gras zal dan niet groeien, we zien veel mos en het gazon heeft een geelachtig kleur. Het bodemleven is dan slecht waardoor de bodemstructuur ook te wensen overlaat. Meten is weten: na een test, welke je ook zelf kunt uitvoeren (zie de mogelijkheden in de najaarseditie van de GroenGlossy), moet je bij een lage PH-waarde zeker bekalken (niet bemesten). De najaarsbekalking is de beste keuze, omdat de kalk dan de volledige winter de tijd heeft om in te werken. Is de PH-waarde van je bodem goed (6,5 – 7) dan is bekalken niet nodig, maar geef wel nog een Pré-Winter bemesting. Zolang de temperatuur boven de 7 graden is wordt de nodige kali in deze bemesting nog aan het gazon afgegeven. Verwijder blad van je gazon en maai het gazon niet meer te kort (minimaal 4 cm).

De border

  1. Knip bij vaste planten niet alles weg, maar slechts een gedeelte. Hierdoor ziet je border er toch verzorgd uit.
  2. Hark het afgevallen blad liever naar de border dan naar de afvalbak (een laag van afgevallen blad isoleert niet alleen, maar voorkomt dat je bodem dicht slaat en dat is natuurlijk gunstig voor het bodemleven).
  3. Verwijder eenjarige planten (vul de kale plekken op met bijvoorbeeld winterviolen, bollen of bloeiende winterheide voor wat kleur).
  4. Geef je planten in de border de nodige wortelactivators en bodemstimulators (ook deze toevoegingen hebben een aantal weken nodig om hun werk te doen).
  5. Strooi af met een laagje compost (denk aan de kwaliteit i.v.m. ziekte- en onkruidkiemen).
  6. Plant je tuin opnieuw aan of verplant wat je graag op een ander plek ziet.
  7. Snoei wat nodig is zoals heesters, welke bloeien op tweejarig hout (Philadelphus, Deutzia, Forsythia, Ribus…). Fruitbomen, zoals appel-, peren- en kersenbomen (geen pruimenbomen). Zorg voor licht in de kroon en let specifiek op vruchtknoppen. Rozen wintersnoei: haal de uitgebloeide bloemen wat dieper weg (verder snoeien we in het voorjaar). Bomen: snoei met inzicht en vermijd het knippen van ‘kapstokken’ (korte snoeistompen die achter blijven na de snoei op de hoofdstam). Tip: snoei bomen met beleid en snoei niet bij een te strenge vorst. Zorg dat je weet welke bomen in de winter wel en niet gesnoeid mogen worden (bomen versnoeien doe je maar één keer en dat zou jammer zijn).

Overige werkzaamheden

Wat je verder nog kunt doen in de tuin is natuurlijk het schoonmaken van de bestrating, gereedschap nakijken, kuipplanten voor de vorst naar binnen halen en het terras en balkon opfleuren….

Het einde van het jaar is in zicht. We zijn niet alleen bezig met het vergroenen van tuin en terras, maar ook de kerstbomen zijn weer binnen in alle maten en soorten, met en zonder kluit.

Het maakt niet uit welke maand of welk jaargetijde het is … planten blijven fascineren!

Alle verzorgingsproducten voor je tuin, geschikt voor dit seizoen, zijn tevens in onze webshop verkrijgbaar. Handig toch!

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?