Wateroverlast in je tuin?
Wat is het eind van de lente ons toch goed gezind. We hebben zomerweer, afgewisseld met een warme regenbui als de tuin erom vraagt. Natuurlijk is de wateroverlast vervelend, maar als we zien wat de natuur aan water op kan nemen weten we vanaf nu zeker: Leg groen aan om Wateroverlast, Warmte en Vergrijzing van je tuin te voorkomen. Spaar het water voor droge periodes!
We horen het al vaak maar het is echt zo, omdat de laatste jaren zoveel stenen verwerkt zijn in tuinen en bij overheden heeft het water geen kans om de bodem in te zakken. Het is eigenlijk fijn dat we nu zien hoe de natuur zijn best doet om het ecosysteem operationeel te houden. Een veelgestelde vraag is ‘Hoe voorkomen we wateroverlast in onze tuin?’.
Koppel je hemelafvoer af
Er valt steeds vaker meer regen in één keer en daarbij komt het ook vaker voor dat er lange droge periodes zijn. Het klimaat verandert en het regenwater moet ergens heen. Doordat het regenwater alsmaar afgevoerd wordt door het rioolsysteem kunnen de rioolsystemen het water tijdens heftige regenbuien niet meer aan. Er ontstaat wateroverlast met alle gevolgen van dien. Het rioolwater gaat naar de zuiveringsinstallatie en het is maar de vraag of deze hier allemaal op ingesteld zijn. De andere kant van het verhaal is dat tijdens lange droge periodes we dat water graag willen gebruiken in de tuin. Conclusie: het afkoppelen van regenwater is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je tuin en het bespaart geld.
Teveel bestrating
Zeker in de steden zien we een snelle verstening van tuinen. Bij hevige regenval kan het water niet weg, waardoor vaak veel schade ontstaat aan de gevel en de planten die er staan in een kleine border. De planten moeten zoveel water verwerken in een korte tijd dat ze staan te verdrinken met als resultaat dat ze afsterven of onder de meeldauw of andere schimmelziektes komen te zitten.
Wat kun je doen om een klein beetje te helpen zodat dit probleem verminderd?
- Koppel de hemelwaterafvoer af: sluit deze aan op een regenton (hier zijn veel mooie oplossingenvoor). Het water is gebruiksklaar voor een droge periode.
- Infiltratiekrat of -koffer: wil je geen regenton gebruiken, dan kun je het water rechtstreeks in de grond laten lopen door middel van een infiltratiekrat. Je graaft deze in de grond. Het water valt dan vanaf je hemelafvoer in de krat en met droge perioden zal het water langzaam in de grond wegzakken. Zo buffer je het water en ben je ook van het hemelwater af.
- Gootje langs het huis: heb je last van aangetaste dorpels langs je huis door water wat te lang blijft staan? Graaf daar dan een dun gootje langs het huis en sluit deze aan op je infiltratiekoffer of gebruik Hydroblokken. Deze graaf je ook onder het gootje. Het water wordt daar opgevangen en gebufferd en zakt dan geleidelijk in de bodem weg.
Zo heb je altijd een oplossing voor zeer natte periodes of bij hevige waterval. Bereken wel hoeveel hemelwaterafvoer je te verwerken krijgt om te weten welke grootte infiltratiekoffer je moet gebruiken en hoeveel, want je kunt natuurlijk ook meerdere plaatsen.
Het is een investering, maar op termijn ben je er zeker blij mee en levert het je ook een besparing op in geld, tijd en frustratie.
Als we allemaal een beetje ons best doen…… komt het resultaat vanzelf en groeien we naar een mooie groene wereld.
Voor specifieke vragen hierover ben je van harte welkom op ons tuincentrum.