Wanneer bloembollen planten?
20 september 2016 
1 min. leestijd

Wanneer bloembollen planten?

Bloembollen planten is helemaal niet moeilijk en zorgt voor veel kleur en sfeer in de tuin. Sneeuwklokjes, krokussen, tulpen en narcissen, het zijn allemaal echte vrolijkmakers na een koude winter.

Er zijn bloembollen in allerlei soorten en maten. Het belangrijkste verschil tussen de bloembollen is de bloeitijd. Er zijn bollen die bloeien in het voorjaar en bollen die bloeien in de zomer. Voorjaarsbloeiende bollen zijn narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Zomerbloeiende bollen – ook wel knollen genoemd – zijn dahlia’s, anemonen, calla’s, gladiolen en begonia’s.

Wanneer bloembollen planten

Wanneer bloembollen planten?

Zomerbloeiende bollen plant je in het voorjaar, na de laatste nachtvorst tot eind mei. Voorjaarsbloeiende bollen plant je vanaf half september tot ongeveer half december.

Zolang de vorst uitblijft kun je heel november en december nog bloembollen planten!

Hoe eerder de bloembollen geplant zijn, hoe eerder ze in het voorjaar in bloei komen. Zet de bloembollen niet in de grond als het vriest of als de grond te nat is. De kans is namelijk groot dat ze dan bevriezen en verrotten.

Waar bloembollen planten?

Je kunt de bollen en knollen op verschillende manieren planten. In borders, verspreid of in groepjes bij elkaar, in een bloembak of natuurlijk pot. Ook voor binnen zijn ze erg vrolijk. Wij adviseren je graag over leuke combinaties in kleur, hoogteverschillen en bloeitijd.

Hoe planten?

  1. Maak de grond goed los voor je gaat planten.
  2. Maak daarna een gat in de grond. De diepte van het plantage is afhankelijk van de grootte van de bol. Je kunt twee tot drie keer de dikte van de bol als diepte aanhouden.
  3. Doe de bollen in het gat en vul aan met grond.

Zoals je ziet is het helemaal niet moeilijk en niet veel werk. En daarvoor krijg je een vrolijk, kleurrijk en sfeervol resultaat in het voorjaar. Wat zijn jouw favoriete bloembollen?

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen