Buxusmot en buxusrups bestrijden
24 mei 2018 
2 min. leestijd

Buxusmot en buxusrups bestrijden

(Buxus)rups niet verspreiden maar bestrijden. Al weken op een rij geven wij dagelijks voorlichting en hulp om de Buxusrups tegen te gaan. Maar we zien jammer genoeg dat mensen het soms (te) lang aankijken. Langzaam zien we hoe een rups ons groen vernietigd. Blijven we volhouden dat onze planten niets hebben? Of dat er niets aan te doen is? Planten waar we jaren aan gewerkt hebben, zien we verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Is dit wel nodig?

Nee, absoluut niet. We moeten niet als slachtoffer toekijken terwijl er middelen zijn om dit tegen te gaan. Al horen we overal dat het normaal is om de rups (de natuur) zijn gang laten te laten gaan, word ik toch treurig en boos dat dit zomaar gebeurt.
We zijn zo’n probleem in de natuur op deze schaal niet gewend. En ja gemeenten en overheden hadden ook nu een handje moeten helpen, omdat groen in onze versteende wereld heel belangrijk en schaars aan het worden is. Betere voorlichting om dit tegen te gaan was hier op zijn plaats. We zijn als consument nu eenmaal gewend dat de overheid ons bij de hand neemt als er zich calamiteiten voor doen. Dit is een plantencalamiteit waar we elkaar en de media niet blindelings moeten volgen.

Buxusmot bestrijden

Wat kunnen we dan doen?

Bestrijd dit ongewenste dier (voornamelijk in de buxus) met een product dat de kwekers ook gebruiken. Vraag je hovenier om het toe te passen. Deze hebben veelal de juiste papieren om biologische middelen vakkundig te gebruiken om je planten en de gehele natuur te beschermen. Je kunt ook zelf helpen het probleem in te dammen door de volgende mogelijkheden:

  1. Stop met het denken dat  je er niets aan kunt doen.
  2. Werk preventief (voorkomen is beter dan genezen). Ook voor consumenten zijn er producten die heel goed werken.
  3. Geef een bemesting die de planten sterk houden (dit geldt niet alleen voor de buxus). Bemesting is mogelijk via het blad. Het blad wordt dan harder en sterker en zo ook meer resistent tegen alle plagen en schimmels. Laat je hierover informeren. Voor de buxus kun je Topbuxus met Natural Green gebruiken. Voor overige planten is Natural Green altijd een aanrader, maar er zijn meerdere langwerkende natuurvriendelijke meststoffen verkrijgbaar.
  4. Voer de bestrijding tegen de (buxus)rups vaker uit. Controleer dit regelmatig (producten zijn verkrijgbaar op ons tuincentrum)
  5. Verspreid de larven, eitjes en de rups niet in de hele omgeving (belangrijk! Bestrijd de (buxus)rups voor het rooien van de aangetaste planten. Op deze manier voorkom je het verspreiden van levende larven door de gehele tuin of op andere plaatsen).
  6. Let op GRATIS bodemproducten (hierin bevinden zich altijd ziektekiemen en larven van insecten). Gebruik gecertificeerde bodemproducten.
  7. Denk niet dat deze rups zich alleen te goed doet aan de buxus. Andere planten volgen.

Doe mee met onze campagne: 

Stop de (buxus)rups; deze vernietigd niet alleen JOUW tuin! 

Pas behandelmethoden preventief toe bij ziekten en plagen in planten. Vraag om het juiste advies.

Over de schrijver
Hallo, ik ben Henny van Lent-Polman. Ik ben opgegroeid in het groen en daar is de liefde en passie voor het vak ontstaan. Meer dan 30 jaar geleden ben ik samen met mijn man begonnen op een stuk weiland en zijn we ons bedrijf gestart. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot het tuincentrum en hoveniersbedrijf in Wijchen en omstreken. Het is mijn passie om mensen enthousiast te krijgen voor groen. Ik heb al vele particulieren en bedrijven geadviseerd op het gebied van verzorging en onderhoud van planten en tuin en probeer mensen dagelijks te inspireren door het geven van persoonlijk advies. Naar aanleiding van de vele tuinvragen die ik krijg en kijkend naar wat er speelt in de natuur schrijf ik blogs, columns en maak ik met mijn team jaarlijks twee GroenGlossy's boordevol handige tuinadviezen en praktische tuintips, hét tuinvakblad voor de consument.
Reactie plaatsen