Zomersnoei voor een tweede bloei, ga ervoor!

Vaste planten kunnen voor een tweede keer bloeien als je zomersnoei toepast. Ze hebben deze snoei echt nodig, willen ze aan hun groei- en bloeiverwachtingen kunnen voldoen. Niet alleen vaste planten, maar ook rozen geven een toegift van bloemen na een goede zomersnoei.

Rozen snoeien in de zomer

Veel mensen weten niet dat je rozen ook heel goed kunt snoeien in de zomer. Je knipt niet alleen de uitgebloeide bloemen eruit, maar haalt ook wilde enten weg zodat je een gezonde doorbloei krijgt. Wat zijn de wilde enten? Dit zijn de scheuten die vanuit de onderstam opkomen. Haal ze bij je roos weg door ze naar beneden te trekken. Zie je dat de wilde scheuten zich onder de grond bevinden? Graaf de roos iets vrij en haal deze wilde scheut weg. Jouw rozenplanten krijgen hun energie weer terug en kunnen zich richten op groei en bloei. Snoei ze altijd terug tot je een bladstengel ziet met 5 blaadjes eraan (snoeien tot het vijfde blad). 

Snoei de roos in de zomer tot het vijfde blad.

Tip: door dit tijdig te doen, blijven je planten ook gezonder en zijn ze minder gevoelig voor invloeden van buiten af. Geef de rozen na de snoei ook meteen voeding.

Vaste planten

Heel veel vaste planten hebben hun eerste bloei nu gehad, denk aan de Salvia soorten, Lupine, Delphinium…. en vele andere soorten. Loop je tuin eens in en kijk naar je vaste planten, er zijn namelijk veel soorten die juist nu om een snoeimoment vragen. Tijdens het snoeien let je op een paar belangrijke punten:

  • Gebruik een schone, scherpe snoeischaar;
  • Snoei terug tot in een oksel;
  • Verwijder zaaddozen, deze remmen de ontwikkeling;
  • Verwijder aangetaste plantdelen uit je tuin;
  • Er moet altijd blad aan de planten blijven zitten, (vermijd tekort snoeien);
  • Bij planten met fijne bloemen is het verwijderen van alleen de oude bloemen voldoende, je ziet bij dit type vaste planten dat onderin al nieuwe bloemknoppen zitten. Door de oude bloemen te verwijderen krijgen de bloemknoppen onderin weer meer licht.

Tip: geef na de bloei voeding zodat ze een groeistimulans krijgen, behandel eventuele ziekten en plagen en zorg dat er blad aan de plant blijft zitten (dit zijn de longen van de plant).


Bomen

Er zijn ook bomen die we snoeien als ze in het blad zitten. Denk aan de Acer (esdoorn), Betula (berk), Carpinus (haagbeuk) of de Juglans (noot). Snoei niet te drastisch, maar vooral om ze in model te houden. Lang gevormde takken kort je in. Twijfel je hoe je moet snoeien? Vraag ons hoe je het beste te werk kunt gaan. Verkeerd snoeien is namelijk zo gebeurt en is moeilijk te herstellen, zeker als de boom niet meer in balans is.

Fruit

Appel- en perenbomen kunnen in de zomer gesnoeid worden:

  • voor een betere vorm en stabielere plant;
  • om zoetere vruchten te krijgen;
  • ziektes te voorkomen (infecties en zieke takken haal je hierdoor snel weg);
  • voor optimaal licht in de boom (verwijder zware takken boven in de boom);
  • door te snoeien verjong je oudere bomen;
  • meer vruchtzetting voor het volgende jaar;
  • kersen-, pruimen-, perzik- en abrikozenbomen snoei je in augustus om dezelfde reden.

Tip: snoei bij droog weer, dan drogen en genezen de wonden beter. Geef voeding na het snoeien, let op ziekten en plagen en snoei na de oogst.

Er is best wel wat te doen in de tuin gedurende de zomermaanden. Doe het met liefde, plezier en geniet van het werken met al het groen.