Wat is het antwoord op de klimaatproblematiek?

Als groencentrum maar ook als hovenier staan we gezamenlijk met de tuinliefhebber en de overheid op een keerpunt. Klimaatproblematiek, hitte, droogte en wateroverlast, maar ook andere maatschappelijke doelen zoals woon-werkverkeer en algemene gezondheid kunnen we een groen antwoord bieden. Iedereen werkt hier aan mee in hun tuin en groene leefruimte, maar het is helaas niet voldoende en het kan nog beter en efficiënter.

Iedereen groenbewust

De tijd dat groen alleen maar diende om de wereld extra kleur en sfeer te geven ligt achter ons. Groen gaat om zoveel meer. Passend gekozen groen en goed uitgevoerd, draagt in grote mate bij aan de levenskwaliteit en een betere woon- en werkomgeving. Laten we het klimaat als voorbeeld nemen. Elk project dat je realiseert met groen, bomen, waterdoorlatende verharding en/of infiltratie van regenwater levert direct of indirect een bijdrage aan de strijd tegen ongewenste opwarming en droogte, maar ook tegen overlast door overvloedige regen. Laat deze boodschap doordringen op alle mogelijke beleidsniveaus. Niet alleen de tuinliefhebber, maar ook ons lokale bestuur en andere overheidsinstellingen moeten dit serieus gaan nemen.

Groenprofessionals

Steeds vaker fungeren wij als aanspreekpunt over delicate groene thema’s, of dit nu gaat over planten, regelgeving in verband met het gebruik van verzorgingsmiddelen of over het omgaan met onze bodem en nieuwe producten in de groen sector. Het onderwerp klimaat ligt namelijk steeds vaker op tafel en wij zijn er sterk van overtuigd dat groen een deel van het antwoord is op de grote maatschappelijke uitdaging om onze omgeving en ver daarbuiten leefbaar te houden. Niet alleen wij, maar onze hele groen sector moet de grens verleggen en zich nog verder professionaliseren. Als deskundigen moeten we iedereen stimuleren om het groen, zeker lokaal, nog beter op de kaart te zetten door middel van scholing en bijeenkomsten voor kinderen en jongeren in een groene omgeving.

Over onze tuingrenzen heen

Privétuinen krijgen in deze maatschappelijke kwesties te weinig aandacht. De redenen liggen vaak voor de hand: steeds kleinere bouwpercelen, eigenaars met minder tijd of zin voor tuinonderhoud én ontgoocheling door hitte en droogte. Worden tuinen aangelegd volgens de principes van een klimaattuin, dan kunnen ze onder zowat alle omstandigheden tuinplezier en tuin-genieten mogelijk maken. Denk aan lekker niets doen, het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden, kinderen buiten laten spelen en de koelte opzoeken in de tuin omdat de woning te warm is. Iedereen moet weten dat dit kan en wij als liefhebbers van groen en het buitenleven hebben met collega’s de kennis om dit waar te maken. Het is nu de tijd om als gemeente en tuinliefhebber uit te pakken met onze deskundigheid die gaat over:

  • Gedegen en welgekozen beplanting
  • Warmtewerende en waterdoorlatende terrassen en tuinverharding
  • (Ver)koelende groengevels
  • Inventieve waterelementen en nog veel meer

Bomen die goed zijn voor het klimaat

Deze blog eindigt niet zonder het vernoemen van enkele mooie bomen voor een optimaal klimaat: Koelreuteria paniculata (lampionboom), Liriodendron tulpifera (tulpenboom), Pterocarya fraxinifolia (vleugelnoot) of Zelkova serrata (japanse schijniep), maar natuurlijk zijn er nog veel meer.

Planten en bomen zijn de uitdaging voor de toekomst en wij helpen je daar bij. Een gezond en mooi 2020 gewenst namens ons hele team. Op naar een groen nieuw jaar!