Hoe voorkom je vorstschade aan je planten in het voorjaar?
Hoe voorkom je vorstschade aan je planten in het voorjaar? Het weer is onvoorspelbaar en winters, niet echt verrassend in de maand april. Voor sommige planten kan het toch even schrikken zijn, al gaan ze er zeker niet aan dood. Wat je wel gaat zien is een terugval in de bloei en als er dan ook een ‘te koude’ nacht overheen komt, zie je dat het jonge blad en de eerste bloemknoppen vorstschade oplopen.
Hoe ziet late vorstschade eruit?
Als eerste is het belangrijk om te weten dat een beetje vorst in deze tijd niet erg is voor vaste planten, bomen en heesters. Ze worden er niet blij van maar na verloop van tijd zie je dat ze nieuwe uitlopers maken en het gezonde blad weer de boventoon gaat voeren. Het blad is in het begin wat witachtig verkleurd, later wordt het bruin en valt het af. Je ziet dan ook gelijk de nieuwe knoppen zitten. Houd er wel rekening mee dat de planten kwetsbaar zijn als het blad bevroren is en afvalt. Dit is logisch als je weet dat een plant zonder blad niet kan groeien. Ben in die periode dus voorzichtig met water geven en geef zeker niet te veel. Wat ik ook niet aanraad is om de plant terug te knippen omdat ‘het niet zo mooi kijkt’.
De bloemknoppen verkleuren bruin als ze door een paar koude nachten bevriezen. Hierdoor is de eerste bloei verloren en zal je tot volgend jaar moeten wachten op nieuwe bloemen, al komt het wel voor dat je in de nazomer toch een kleine bloei-toegift kunt verwachten van sommige planten (camellia, magnolia).
Staan jouw planten en bloemen er nu prachtig bij, geef dan de late vorst geen kans maar dek je planten even af, zet planten in pot onder een afdak of bescherm ze met een jute zak of fleece deken. Bescherm je tuin tegen vorst en voorkom vorstschade aan je planten. Planten afdekken met plastic heeft zeker niet de voorkeur. Struiken en bomen (houterige gewassen) zijn altijd veel minder kwetsbaar dan bloemen. Dit komt omdat bloemen slapper zijn en veel meer vocht vasthouden, waardoor ze ook sneller kunnen bevriezen. De plant zelf zal er niet door afsterven.
Welke planten moeten we beschermen tegen vorst?
Er zijn altijd planten waar we voorzichtig voor moeten zijn, ook al is er maar één koude nacht op komst. Dit zijn met name de:
- kuipplanten, die je al buiten hebt gezet tijdens het mooie weer van de afgelopen weken. Deze planten kunnen niet tegen winters weer en hebben lang binnen gestaan waardoor ze ook geen kou en vorst gewend zijn. Vergeet ze dus niet.
- Agapanthus (Afrikaanse lelie). Deze planten zijn nu net uitgelopen en kwetsbaar op dit moment. Dek ze dus even af met een dun laagje compost, houtsnippers of een laagje blad.
- Viburnum bonariensis (IJzerhard). Op beschutte plaatsen heeft hij het deze winter nog redelijk goed gedaan, maar als er nu een paar echte winterse prikken uitgedeeld worden dan krijgt deze plant het moeilijk. Dek de plant af als een nachtvorst zich nog aandient de eerstkomende tijd.
Voor alle planten geldt: staan ze in potten, dan zijn ze kwetsbaarder dan in de volle grond. Let er wel op dat je de bescherming weer op tijd weghaalt. Planten krijgen anders lichtgebrek en het blad wordt geel.
Een beetje winter… een beetje extra aandacht voor de kwetsbare planten en planten met jonge uitlopers en bloemknoppen.