Hoe verzorg ik viooltjes?

Viooltjes geven een tuin kleur in de wintertijd. Ze kunnen ook erg goed in plantenbakken op het terras of balkon, zijn winterhard en niet veeleisend. Je kan ze gewoon in de potgrond of wat omgewoelde grond in de tuin zetten.

Als je de viooltjes in het najaar plant, heb je er vanaf dat moment en nog de hele winter plezier van. Als het vriest, liggen de plantjes plat. Het ziet er dan misschien uit of ze kapot zijn, maar dit is schijn. Zodra de temperatuur weer boven nul komt richten ze zich weer op. Als de nachtvorst uitblijft beginnen ze weer te bloeien.

Tip: Zet de viooltjes op een plaats waar je ze vanuit huis ook kunt zien. Omdat je in de herfst en winter waarschijnlijk wat minder buiten zit, heb je er zo het meeste plezier van.

Als je je viooltjes goed verzorgt, kan je maandenlang plezier hebben van deze plantjes. De enige voorwaarde is dat ze niet te droog staan en dat de uitgebloeide zaadknoppen er regelmatig even uitgehaald worden. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het plantje ophoudt met bloeien. Een plant bloeit namelijk om zaad uit te zetten en zich zo voort te planten. Krijgt de plant niet de mogelijkheid om zaad uit te zetten dan blijft hij langer bloeien.

In de winter kan het soms lang droog zijn. Daarom is het verstandig om ze wat water te geven als de temperatuur boven nul is. In smalle plantenbakken hebben de viooltjes meer kans om te bevriezen. Kiest u voor grote ronde of vierkante bakken, dan is dat risico veel kleiner. Als jede plantenbakken dicht tegen een muur of schutting aan zet, zijn ze beter beschermd tegen de kou. In de volle grond kunnen viooltjes vaak goed tegen kou.

In het voorjaar staan de viooltjes al uitbundig in bloei. Zomerbloeiers kunnen vanaf half mei geplant worden, viooltjes bloeien al ruim voor die tijd.