Aan de slag voor een gezonde voorjaarstuin

Het voorjaar is begonnen. Het lijkt er op dat de winter zich achter ons heeft gelaten, maar we moeten nog wel letten op de jonge uitlopers. De kans op koude nachten blijft bestaan. Ook moeten we even nadenken over de groei van planten en bomen. De natuur is echt veranderd en het is tijd om daar definitief op in te spelen.

Het afgelopen tuin jaar

De afgelopen tijd was het mooi houden van je planten in de tuin een hele klus. We kwamen veel dingen tegen wat we niet hadden verwacht. De buxusplaag bijvoorbeeld, dat staat iedereen nog bij. Er is heel veel verloren gegaan en iedereen doet zijn best om al het groen weer te vervangen. Ook de lange droge zomer speelde bij planten en bomen parten, er ging veel mis in de algemene verzorging van de planten en hoe jammer het ook was, we zagen veel planten afsterven.

Wat hebben we hier van geleerd?

  • Ieder jaar hebben planten een andere verzorging nodig
  • Planten/bomen met minder wortels overleefden het niet
  • Water geven is een kunst (hoe gaan we om met water)
  • We moeten nadenken over functioneel groen

De verzorging van de planten

Dit jaar is het voorjaar vroeg begonnen en we hebben geen winter gehad. Ook al zijn veel planten al uitgelopen, snoei toch waar nodig is zodat straks niet alles te groot wordt. De meeste vaste planten kunnen nu worden opgeschoond, knip dode stengels af en haal het oude blad weg (zorg dat je nieuwe scheuten niet beschadigd in dit stadia). Strooi wat wortelactivators rondom de planten en de natuur doet de rest. Bladhoudende planten kun je nu ook terug snoeien als ze te groot geworden zijn (zorg wel dat er onderin blad aan blijft zitten). Dit geldt voornamelijk voor Choisya, Photinia, Pieris, Viburnum en Rhododendron….

Zijn de rozen nog niet gesnoeid? Dan kun je deze nu terug snoeien. Stamrozen snoei je terug tot 10 cm boven de stam. Hetzelfde geldt voor de struikrozen (door het warme weer zijn de rozen al uitgelopen, maar snoei deze gerust, alleen de bloeitijd kan hierdoor wat later zijn).

Het gazon

Dit zijn natuurlijk ook planten. Zorg dat je nu de bodem belucht zodat er zuurstof in de bodem komt. Bij veel mos ‘licht verticuteren’, biovin strooien en eventueel bekalken met Magkal (kalk strooien is per definitie niet elk jaar nodig). Ziet je gazon er nog goed uit met weinig mos, gebruik de Landscaper shadow voor een optimaal resultaat (dit is ook te gebruiken als je gazon niet in de schaduw ligt).

Planten waarvan je dacht, deze deden het minder goed

Bomen en heesters waarvan je weet dat de groei minder was, zeker na de lange droge zomer, hebben wat extra nodig bij de wortels. Voeg bij deze planten wat Vertimulch toe. Dit is voor revitalisering voor alle minder groeiende bomen en heesters. Aanbrengen is eenvoudig, breng dit met een grondboor bij de wortels.

Water geven is een vak

De planten en bomen van voldoende water voorzien is het moeilijkste en belangrijkste wat er is. Begin niet te vroeg met de planten te verwennen, zodat ze nu al dieper wortels gaan vormen. Hierdoor wordt de watergift het gehele jaar minder (is een win–win situatie voor jouw en alle planten in je tuin).

Dit zijn planten en bomen welke meer toegevoegde waarde hebben voor de natuur en de tuin. Denk aan 1) sterkere bodembedekkers (geen onkruid), 2) langer bloeiende soorten (voeding voor bijen) en 3) geurende planten (bescherming tegen ongewenste indringers).

Tuinieren is mooi. Met een beetje hulp wordt het nog mooier!

Tuinverzorgingsproducten nodig? Bestel ze eenvoudig in onze webshop.

Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Water en Weekblad Arena?