Bomen en planten verplanten - hoe doe je dat?
Voor bijna alle planten is het rustseizoen begonnen. Je ziet dit om je heen: het blad valt van de bomen, vaste planten sterven af en grassen beginnen hun bruine kleur te krijgen. We kunnen dus volop aan de slag om de tuin aan te planten, te renoveren of planten te vermeerderen door ze te scheuren om ze daarna terug te plaatsen in de tuin.
Waar moeten we op letten bij het (ver)planten?
Nu het overal bekend is en we weten dat we zuinig om moeten gaan met onze grond, is het belangrijk om natuurlijke producten te gebruiken bij nieuwe planten. Hiermee beschermen we de wortels van de planten niet alleen voor invloeden van buiten af, maar we geven ze ook een goede start waardoor een gezonde groei voor nu én zeker voor de toekomst mogelijk is. Het feit is dat een goede start hét begin is voor een makkelijke, gezonde groei en bloei.
Belangrijke plantrecepten voor een gezonde groei
Alles wat een gezonde groei kan bevorderen moeten we doen. We benoemen de meest belangrijke punten:
- Zorg dat plantenwortels niet uitdrogen. Planten en (haag)beuken waarvan de wortels niet afgedekt worden hebben een verminderd aangroei-percentage van ca. 40-50%. Ook bomen en heesters welke je in deze tijd aanplant met blote wortel (planten zonder kluit of pot) gaan minder of slecht groeien als de wortels droogteschade hebben opgelopen tijdens het vervoeren of gewoonweg omdat de planten tijdens het aanplanten te lang onbeschermd boven de grond hebben gelegen.
- Gebruik een Worteldip (PHC Mycordip) als je bomen, heesters of hagen inplant met blote wortel (maak de worteldip aan in water en dompel de wortels). Het geeft een beschermlaagje rondom de wortels wat vele voordelen geeft voor de toekomst:
– je vermindert stress bij planten
– de plant heeft minder last van ziektes
– je hoeft minder water te geven tijdens droge, warme zomers
– je bemest minder
– je zorgt voor een betere constante groei, juist als de bodem van origine van mindere kwaliteit is ….. kortom we zijn het eigenlijk aan onze planten en natuur verplicht om dit te gebruiken. We ontlasten hierdoor zowel plant, dier en milieu. - Zorg dat je niet te diep plant. Het komt nog wel eens voor dat we zien dat, met name bomen, te diep worden geplant. Zet de planten niet dieper dan dat deze gestaan hebben op de kwekerij. Dit is erg belangrijk. Zet je ze te diep, dan redden de planten en bomen het vaak niet. Tip: de stam van de boom is meestal groenig en de wortels rood-bruin. De overgang hiertussen noemen we de wortelhals. Dit is de diepte die een boom in de tuin moet krijgen.
- Maak je plantgat ruim en diep genoeg. Zorg dat je de grond onder in het plantgat goed los maakt alvorens je bomen, heesters, hagen of vaste planten gaat inplanten. Denk daarbij ook aan het extra toevoegen van goede aanplantgrond met Biovin en Terra Fertiel. Dip het wortelgestel van de planten met PHC worteldip. Verzet je grotere planten of bomen? Gebruik deze mycordip dan door het over de wortels te spuiten of te gieten (maak het wortelgestel altijd eerst even nat).
De tuin voorzien van een nieuwe groene look is een spel. Laten we daar in combinatie met onze expertise samen een winnaar in zijn.
Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena? Maar je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief voor handige en praktische tuintips of volg ons op Facebook of Instagram.