Hoe verzorg ik de potroos?

Met het ROZENFESTIJN nog vers in ons geheugen zetten we vandaag de elegante Potroos in de spotlights. Zomers en romantisch!

Het verhaal achter de Potroos

Rosa is een oude Latijnse plantennaam voor roos. Potroos behoort tot deze familie en staat als zodanig voor liefde, passie, eenheid en vriendschap. De eerste associatie met rozen die de meeste mensen hebben is die van snijbloemen, maar potrozen bieden dezelfde romantische sfeer en emotie. De naam roos is afgeleid van het Keltische ‘rhodd’, dat rood betekent. Van oorsprong hebben veel rozen een rode bloemkleur. Kwekers zijn er echter in geslaagd om ook andere kleuren te creëren.

Potroos is veelzijdig

De Potroos is binnenshuis als woonplant te gebruiken, maar kan ik de zomer ook de tuin in. Zowel in de volle grond als in potten. De potroos is in diverse kleuren te verkrijgen, meestal in een mix van kleuren: rood, oranje, geel, wit, roze, lila, zalm, tweekleurige en geurende soorten. De roos is natuurlijk hartstikke leuk in uw eigen huis of tuin, maar ook zeker leuk om als cadeautje te geven.

Verzorgingstips

  • De potroos kan met de juiste verzorging lang en rijk bloeien. De plant staat zowel binnen als buiten graag licht en kan niet tegen uitdroging: de kluit mag altijd licht vochtig zijn.
  • Om de bloei lang en rijk te houden is een keer per drie weken planten- of special rozenmest aan te raden.
  • Uitgebloeide bloemetjes voorzichtig verwijderen, oppassen dat daarmee de knoppen niet worden beschadigd.
  • Als de plant binnen is uitgebloeid, kan de roos ongeveer worden teruggesnoeid tot 5 centimeter boven potaarde en buiten in de tuin in de volle grond worden geplant of in een pot op het balkon of terras worden gezet. Na zo’n twee maanden bloeit de Potroos dan opnieuw rijkelijk als tuinroos.
  • Bij gebruik als tuinplant kan de Potroos in februari gesnoeid worden tot 5 cm boven de grond. Vanaf mei tot oktober zal de plant dan buiten bloeien.