Planten beschermen tegen de kou

Winterharde planten kunnen zichzelf beschermen als het gaat vriezen, maar er zijn ook een heleboel vaste planten in de tuin die wel wat extra bescherming kunnen gebruiken.

De meeste planten die niet winterhard zijn laten hun bladeren vallen, zo kunnen die in ieder geval niet bevriezen. Alles wat boven de grond zit en ook de wortels kunnen bevriezen, verdrogen en afsterven. Of ze raken zo beschadigd dat ze in het voorjaar niet meer uitlopen. Ook wintergroene planten en planten in potten hebben het vaak moeilijk in de kou en wind.

Je planten beschermen tegen de kou

Om schade te voorkomen kun je je planten beschermen tegen de kou, bijvoorbeeld door isolerend materiaal te gebruiken. Je kunt onder andere denken aan afgevallen blad, coniferentakken, vliesdoek, rietmatten en noppenfolie. Materiaal dat geen lucht door laat kun je het beste weghalen zodra de ergste kou voorbij is. Materiaal dat wel ademt mag blijven zitten tot de planten weer gaan uitlopen.

Planten in potten beschermen

Planten in een pot kun je beschermen door er noppenfolie of vliesdoek omheen te wikkelen, of door ze in een mand gevuld met stro te zetten en de grond af te dekken.

Wil je meer weten?

Lees hier meer over je tuin winterklaar maken en tuintips in november.