Langpootmug gezien? Voorkom schade aan gazon!

Je ziet het weer regelmatig, een langpootmug op je raam. Dit onschuldig lijkende insect is alleen niet zo onschuldig voor je gazon. De langpootmug legt namelijk eitjes in je gras en border die later als larven je gazon- en plantenwortels opeten. Wil je je gazon en borders gezond houden? Dan kun je beter deze zogeheten emelten of engerlingen bestrijden.

Emelten en Engerlingen

Emelten/engerlingen zijn ongeveer vier centimeter lang en hebben een cilindervormig lichaam. Ze komen vooral in het begin van de herfst voor en leven twee tot drie centimeter onder de grasmat en verschillende planten. Als het donker wordt komen ze naar boven en beginnen ze te eten van het gras en lange plantenwortels. Ze trekken het jonge groen naar beneden om zich daar mee te voeden. Jammer genoeg zijn emelten niet vorstgevoelig, ze kunnen in de winter gewoon verder leven. Daarom kun je beter de emelten bestrijden.

Heb je last van emelten?

Als er veel emelten zijn, zul je uiteindelijk kale plekken in het gras zien komen. Ook kunnen er hoopjes zand in uw gazon te zien zijn, die doen je misschien denken aan mierenhoopjes. En het gazon (de grasmat) kan los liggen. Tijd voor actie dus, en niet alleen voor uw gazon. Als er emelten in uw gras zitten tasten ze ook veel planten in je tuin aan. Dus de borders hebben ook aandacht nodig.

Schade aan gazon door engerlingen

Emelten bestrijden

Pak het probleem aan, of nog beter voorkom dat er (teveel) schade ontstaat aan je gazon, met Pireco Grasinsecten. Het heeft een indirecte werende werking op de aanwezigheid van de Engerlingen. Pireco Grasinsecten wordt opgenomen door de wortel en het blad van de grasplant. Het verhoogt de weerbaarheid van de plant, die als het ware een eigen afweersysteem zal ontwikkelen. Ook de bodem wordt op gunstige manier beïnvloed. Engerlingen, emelten en andere schadelijke larven zullen de planten mijden. De larven vinden de wortels en het blad niet langer aantrekkelijk. Bij preventief gebruik zullen de larven van Emelten, Engerlingen en Rouwvliegen niet meer in popstadium komen.
Het is een natuurlijk product en niet giftig voor mens en dier.

Grasinsecten vloeibaar of korrels zijn verkrijgbaar op ons tuincentrum of bestel het eenvoudig hier .