Je planten verzorgen in de zomer? Zo doe je dat!
Planten verzorgen in de zomer
Planten verzorgen in de zomer wanneer er veel gebeurt, valt niet altijd mee. De weersinvloeden, bladziekten, luizen, rupsen, bodeminsecten die de wortels verzwakken en zo zijn er allerlei factoren waarom het in de tuin soms niet altijd zo vlekkeloos verloopt als we willen.
Weersinvloeden
Hier hebben we geen invloed op, maar we krijgen steeds meer te maken met grote verschillen. We hebben enkele dagen met extreem warm weer achter de rug en kunnen zien dat ook de planten en bomen het dan moeilijk hebben. Waar moet je juist dan aan denken?
Geef water daar waar het nodig is. Teveel water bij extreem warm weer kan ook slecht voor je planten zijn (bij temperaturen boven de 25 graden neemt een plant weinig op). Check dus altijd of de bodem voldoende vochtig is op ca. 30-35 cm diepte (waar de wortels zitten). Is je watergift op peil en gaan je planten toch slap hangen? Dan is er wellicht iets anders aan de hand. Weet dat een plant altijd reageert via het actie-reactie systeem, dat wil dus zeggen dat er eerder al iets heeft plaats gevonden waardoor de plant slecht of niet groeit en bloeit. Dit kan eerdere droogteschade zijn, teveel water in een eerder stadium, een tekort aan voeding of last van insecten en/of bladziekte.
Belangrijk: is je tuin veel te droog en is het erg warm waardoor planten slap gaan hangen? Dan moeten ze water krijgen, op welk moment dan ook.
Bladziekten
Bruine/zwarte vlekken op het blad: je ziet het nu op laurierplanten, de klimop, hortensia, rhododendron... Er bevinden zich dan bruin tot zwartachtige vlekken van verschillende groottes die zich over de gehele plant uitbreiden. Bij je laurierplanten vallen deze vlekken eruit waardoor het blad vol met gaten komt te zitten (hagelschotziekte), terwijl bij een rhododendron de bladrand donker verkleurd. Deze vlekken worden steeds groter en het hele blad sterft af (er ontstaat bladuitval, groeistoornissen en het ziet er niet mooi uit).
Echte meeldauw (witziekte): deze ziekte is te herkennen aan de witte meelachtige schimmel. Planten die aangetast zijn groeien slecht en laten hun blad snel vallen. Juist bij warm en vochtig weer laat meeldauw zich snel zien.
Belangrijk: behandel alle vormen van bladziekten, verwijder ziek afgevallen blad, gooi het niet bij je compost, vul tijdig de voedingstekorten aan bij aangetaste planten. Twijfel je? Vraag wat je moet geven.
Ongedierte
We kennen ze allemaal en ze zorgen voor schade aan je planten, zowel boven als onder de grond. De meeste ongewenste vrienden kennen we wel. Is de aantasting licht, dan is het nog niet erg maar laat het zich niet uitbreiden door jouw hele tuin. Er zijn natuurlijke middelen en zelfs planten die helpen om ongedierte te voorkomen en te bestrijden, maar bij een ernstige aantasting heb je ander middelen nodig. Het is erg belangrijk dat we al het blad van planten en bomen, maar ook de wortels niet laten opeten door insecten. Hierdoor wordt de schade aan al het groen veel te groot. Planten hebben gezond blad en een gezond wortelgestel nodig om te kunnen overleven.
Belangrijk: als we samen ongedierte op een juiste manier behandelen, besparen we groen, geld, frustratie én de natuur. Hierbij ligt ook zeker verantwoording bij de overheid en gemeenten. Plantsoenen en bomen worden te weinig behandelt tegen schadelijk ongedierte waardoor het zich te snel verspreid met als resultaat een forse terugslag voor al het groen, ook in onze tuinen. Dit moeten we niet willen.
Mooie planten zonder moeite…. Wij helpen je!