Hoe werken we samen aan de groene revolutie?

Planten, bomen, struiken, alles wat met groen te maken heeft verdient weer een plaats. Sterker nog, we zijn er gelukkig weer verliefd op geworden. Wat doen we als we verliefd op iets zijn? We gaan er beter opletten, meer of anders verzorgen, beschermen en er van genieten. Het had een hele tijd nodig voor het zover was, maar nu is de ommekeer gemaakt. Scholen, instanties, overheden, ouders maar ook zeker jongeren gaan nu het belang van een groene omgeving inzien. We zijn begonnen aan de groene revolutie.

Waardoor wordt de groene revolutie aangewakkerd?

We durven het bijna niet te benoemen maar door de ’Buxusmot’ (waar onze meest vrezende buxusrups vanaf komt) en de extreme droogte zijn we gaan nadenken. Veel van onze geliefde buxus werd vernietigd door dit kleine beestje en veel planten en bomen zijn verdroogd door de zonovergoten droge zomer. De groene leefomgeving waar iedereen trots op is begon er troosteloos uit te zien. Er zijn veel groene vingers nodig om de schade te herstellen en om tuinen weer op te frissen, zodat we weer met een groen gevoel verder kunnen.

Hoe houden we de ‘groene planten’ revolutie in stand?

Dit is een samenspel tussen professionals, overheden en jij als tuin-groenliefhebber. Je hebt niet alles zelf in de hand, maar dat hoeft ook niet. We kunnen het ook gezamenlijk doen met buren en omgeving. Laten we het ons gezamenlijke buurtgroen noemen. Prioriteit hierbij is de realisatie van een groene woonomgeving. Door iedereen te betrekken bij het behoud van groen worden we ook aangemoedigd om met elkaar een plan op te stellen als we weer eens geraakt worden door een lastige ‘ongewenste vriend’, zoals de buxusrups, of een plantziekte die we eigenlijk samen moeten zien te voorkomen of bestrijden. Ook kunnen we samen kijken naar het waterbeleid, eveneens erg belangrijk. Gezamenlijk water geven of wateroverlast tegen gaan is gewoon mogelijk.

Jouw groene villawijk

We zijn ze al tegen gekomen, de groene villawijken van deze tijd. Het groen is daar onderdeel geworden van iedere woon-werkomgeving. Worden er bomen weggehaald, dan wordt er weer een boom teruggeplaatst in overleg met de bewoners. Hierbij zijn kennis over groen en boomtypes van groot belang. Deze kennis is er, dus daar moeten we gebruik van maken. Hoeveel beter kan dat als je het gezamenlijk aanpakt. Gebruik de TuinTeacher voor uitleg hierover en maak dan vooraf een lijst met de wensen van jullie als bewoners in de buurt of straat.

Groene entourage

Een gezamenlijke tuinaanpak, met name in voortuinen, kan het groen en kleurrijk maken. Door de toepassing van nieuw plantmateriaal is verbetering in veel tuinen mogelijk, zoals een langere bloei, betere bodembedekking en een grotere insecten- en vogelvriendelijkheid. Een afwisselingsrijke en groene beplanting in menig voortuin zal de hele uitstraling om je huis en in je omgeving sterk verbeteren.

De hamvraag: Duur?

We staan klaar om iedereen te helpen met hun groene omgeving. Het plantseizoen is immers in volle gang.

We weten pas wat we missen als we het voor onze ogen zien verdwijnen. De groene belevingswaarde kan zo makkelijk omhoog voor iedereen, dus laten we gewoon beginnen!

Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?