Bodemverzorgingsweken: Hoe verzorg ik de bodem van mijn tuin?
Na een lange warme en droge zomer is het belangrijk dat we de bodem verzorgen om bomen en planten goed de winter in te laten gaan. Veelal zie ik dat de bodem is uitgeput en het bodemleven verdwenen is (grond heeft gewoonweg niet meer de biologie van vroeger). Dit komt voornamelijk door de jarenlange bemesting met zoute kunstmesten. Voedzame mineralen zitten er helaas niet meer in. Om bomen en planten een goede start te geven voor de winter en niet onbelangrijk om de winter goed door te komen, is het van belang dat we de natuurlijke bodembiologie een handje helpen.
Wat is belangrijk om te weten over de bodem?
We weten misschien al dat onze planten gezond blijven als de bodem voldoende gezonde mineralen, gezonde bacteriën, schimmels en zuurstof bevat. Ook is het belangrijk om te weten dat planten makkelijker doorgroeien in een ‘oud wortel-milieu’. Zitten er namelijk wortelgangen, gemaakt door eerdere planten, dan is het voor nieuwe planten heel makkelijk om door te groeien en kost het ze weinig energie. Ze gaan pas echt aan het werk als ze het uiteinde van de bestaande gangen bereikt hebben. Ze kunnen dus jaren lang rustig dieper groeien naar de plaatsen waar veel meer water en gezonde mineralen zijn. De planten doen zelf aan het eerste Watermanagement!
Wat weten we van de planten en wortelgroei?
Eigenlijk weten we daar vaak niet zo veel van, maar ik kan je wel vertellen dat planten samenwerken met het bodemleven, gezonde schimmels en bacteriën. Het is dus van belang dat we deze voldoende toevoegen nu ze veelal verdwenen zijn. Een van deze gezonde bacteriën is de mycorrhiza. Nu vraag je je misschien af, is dit dan een compleet nieuwe bacterie welke we toe moeten voegen? Nee, deze bacteriën bestaan al heel lang maar we zijn ze gewoon uit het oog verloren. Hoe gaan we deze gezonde mineralen, bacteriën en schimmels toevoegen?
Terra Fertiel en Biovin
Tip: door het gebruik van deze twee producten is de opnamecapaciteit van water en voedingstoffen 7 x hoger. Dit betekent dat we droger kunnen tuinieren en minder meststoffen hoeven te gebruiken. Planten blijven gezonder, dus veel bestrijdingsmiddelen worden voor jou als particulier en tuinbezitter gelukkig overbodig.
Hoe gebruiken we deze producten?
Maak de grond los en strooi de Biovin en Terra Fertiel granulaat over de bodem. Licht inharken, zodat het contact met de grond maakt. Daarna afstrooien met een klein laagje compost voor een optimale samenwerking met de natuur.
We moeten de visuele cirkel, welke we jarenlang gecreëerd hebben, doorbreken en de biologie in ons leven weer omarmen. Het is makkelijke, zinvol en belangrijk!
De samenwerking tussen planten, bodem en milieu zijn de accu voor een gezond leven voor alles en iedereen.
Wist je dat onze tuinadviezen in het najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, Koerier Beuningen, Maas & Waalkanter en Weekblad Arena?