Bomen en planten vastzetten, verzorgen en verankeren
Bomen en planten vastzetten, verzorgen en verankeren, waarom en wanneer doen we dat? Aan het begin van het groeiseizoen heeft de wind zich echt laten zien. Dit is voor veel bomen en planten vaak net iets teveel om goed verankerd te blijven. Het is dan ook met name nu nodig om bomen, heesters maar ook vaste planten te behoeden voor een volgende storm. We kennen allemaal het gezegde: maart roert zijn staart. Laten we ons daar op voorbereiden. Maar hoe pakken we dit aan?
Bomen en heesters staan scheef door wind
Bij storm denken we vaak alleen maar aan schade, maar is dat wel zo? Nee, na een goede storm word je weer alert als het gaat om de gezondheid van bomen en heesters. Dit is het moment in het vroege voorjaar waarbij je al informatie krijgt over de groei van planten en heesters voor de toekomst. Bomen of heesters die nu niet meer recht staan zijn, terwijl ze misschien al jaren in je tuin staan, zijn niet goed met hun wortels in de bodem verankerd. Dit veroorzaakt slechte groei, minder of weinig bloemen, ziektes die de kop op steken, een grotere vraag naar water in de zomer en zo kan ik nog veel meer opnoemen. Het is nu het moment om te gaan inventariseren.
Vastzetten van bomen – verankeren
Als we het hebben over het vastzetten van bomen en heesters dan zijn daar verschillende methodes voor. Bij het helpen om een boom goed te laten verankeren in de bodem is het gebruik van boompalen met boomband of boomgordel de meest voorkomende manier om zeker de eerste drie jaar de wortels van een boom wat meer rust te geven en stabilisatiewortels te vormen. Dit noemen we bovengronds verankeren. Ditzelfde geldt ook voor bomen welke al langer staan en waarbij je na een storm ziet dat de boom of plant schuin is komen te staan. Hierbij is het ook nodig om opnieuw voor een goede verankering te zorgen. Andere planten vragen soms ook om wat extra hulp als ze niet goed vast staan in de bodem. Je hoeft dan niet direct gebruik te maken van boompalen. Andere bevestigingsmaterialen zijn vaak al een hele steun voor de planten. Maar is dit alleen de oplossing en voldoende?
Verzorgen bomen en planten voor een goede verankering
De aanverwante hulp om planten goed te laten verankeren in de bodem is de verzorging. Een gezond groeiende boom of heester verankert zich namelijk zelf in de bodem als hij daar de mogelijkheid voor krijgt. Zorg dus dat de groeiplaats optimaal is of wordt geoptimaliseerd. Bij het planten van nieuwe bomen is dat heel belangrijk, maar ook relatief makkelijk om te doen. Kijken we naar bomen en planten welke al langer in je tuin staan en waaraan je nu ziet dat ze niet goed verankerd zijn, dan is het raadzaam om deze nog eens extra te verzorgen na het recht- en vastzetten. Denk hierbij aan het toevoegen van wortelactivators, het boren van drainagegaten (indien nodig), maar zeker net zo belangrijk, controleer eens of de boom of heester niet te diep heeft gestaan. Als een plant of een boom te diep geplant wordt houdt hij het wel enkele jaren vol, maar er zal zich een probleem voor gaan doen. De wortelhals moet namelijk op dezelfde hoogte staan als het maaiveld, anders kan deze boom/plant stikken door zuurstofgebrek. Iedereen denkt dat ze daar goed op letten of gelet hebben, maar ik kom met regelmaat tegen dat een slechte groei plaatsvindt door te diep of te ondiep planten met alle gevolgen van dien.
Tuinieren doen we samen, dus ook een storm helpt daarbij. Het geeft ons een seintje over de groei en verankering in de bodem van vele planten.