Water geven en droogte... waar let je op in het voorjaar?

Het groeiseizoen is in volle gang en er gebeurt veel in onze tuin en op het balkon. Onkruid en ongedierte laten zich volop zien en sommige planten hebben het moeilijk. Wat kunnen we nu doen voor een gezonde tuin, rekening houdend met het ‘nieuwe tuinieren’.

DROOGTE, WATERGEVEN EN WAAR LET JE OP?

Jonge aanplant

Bij het inplanten van ‘nieuwe beplanting’ spreken we van ‘jonge aanplant’. Dit zijn dus niet alleen kleine jonge planten, maar ook grote nieuw geplante bomen en struiken vallen onder deze categorie. Deze planten verdampen meer dan dat ze de eerste tijd op kunnen nemen. Niet onbelangrijk, we moeten ‘jonge planten‘ ook nog onderverdelen in de categorieën potgekweekt of geplant met losse wortel. Het watergeven is voor beide categorieën verschillend. Een grote hoeveelheid watergeven kan voor de een funest zijn, terwijl de andere plant het juist nodig heeft. Houd daar dus rekening mee in je tuin.

  • Planten met losse wortel nemen aan het begin een geringe hoeveelheid water op. Controleer dus altijd op 15-20 cm diepte of de bodem niet te nat of te droog is. Houd je de planten namelijk een te lange tijd nat, dan ‘verdrinken’ ze en slaan de planten niet goed aan. Je krijgt dan meteen te maken met ongedierte of vervelende schimmels, wat voorkomen had kunnen worden.
  • Planten in pot gekweekt, daar ga je anders mee om. Deze willen het liefst meteen doorgroeien en daar is aandacht voor nodig. Maak daarom voor het planten altijd heel licht de wortels los. Plant ze in goede aarde (maak de overgang van kwekersgrond naar je eigen grond wat kleiner door de juiste pot)grond rond de wortels toe te voegen) en geef daarna goed water. LET OP: Doe geen water in het plantgat om daar vervolgens de planten in te zetten. Dit is een veel gemaakte fout. De planten gaan dan in 24 uur tijd al achteruit. Blijf ook niet continue sproeien. Hierdoor krijg je ook meteen te maken met ongedierte en schimmels.

Gazon

We willen graag allemaal groene grasplantjes zien. Bedenk dat het gazon zich nu pas gaat herstellen en dat we een beetje geduld moeten hebben.

  • Leg je een nieuw gazon, zorg er dan voor dat de bodem geoptimaliseerd is voor de nieuwe gazonmat wordt gelegd of je gaat inzaaien. Is de bodem niet al te rijk of goed? Kijk dan eens naar de voordelen van ‘turfsaver’ enbiovin. Hierdoor wordt de groei aanzienlijk beter en kunnen veel problemen voorkomen worden. Voor het herstellen van een gazon zijn dit ook optimale producten (lees er meer over).
  • Een bestaand gazon herstellen? Daar is het nu de tijd voor, als je het nog niet gedaan hebt. Zorg in ieder geval dat je tijdens het doorzaaien wat ‘startersbemesting’ toevoegt en het zaad licht afdekt (topdressen). Geef de eerste dagen wel water om het zaad te laten ontkiemen. Ook hiervoor geldt: het watergeven niet overdrijven.

Ieder seizoen is anders, dus moeten we daar de verzorging van het groen op aanpassen. Hier gaat het vaak mis… we passen ons te laat aan op de natuur. Weet je niet precies wat je moet doen en zou je graag wat hulp willen? Wij adviseren ook op locatie.

Ieder zijn vak, maar jouw kostbare tijd moet je natuurlijk ook gebruiken voor het genieten van je tuin.

Wist je dat onze tuinadviezen in het voorjaar en najaar wekelijks te vinden zijn in diverse kranten zoals De Wegwijs, de Maas & Waler, Het Gemeentenieuws en Weekblad Arena?