Aanplanten in de zomer?
De planten die niet in pot zijn gekweekt zijn inmiddels al geplant of verplant, maar de tuin inrichten in de zomer met planten kan gelukkig nog steeds.
Voor veel mensen is dit belangrijk, want als je niet precies weet hoe een plant of boom eruit komt te zien is het fijn dat je nu de bladvorm, -kleur en eventuele bloei kunt zien alvorens je ze in je tuinparadijs plaats. Zelf zeg ik altijd: ‘Je hoeft geen plantenkennis te bezitten om te zien wat je mooi vindt’. Hoe spectaculair ik een boom of plant ook vind… mooier praten gaat niet lukken. Kleur en vorm bepalen wat je wel of niet mooi vindt, daarom zijn we ook zo blij en trots dat we zeker in de zomer een uitgebreid assortiment bomen, heesters en vaste planten kunnen aanbieden op ons tuincentrum die in pot gekweekt zijn. Bomen kunnen geleverd worden in container (pot) of in een airpot (systeem waarbij de luchtgaatjes en goede grond rondom de kluit de boom stimuleren om haarwortels aan te maken).
Zorg-reminder voor:
Planten die zijn geplant in het vroege voorjaar of afgelopen herfst: alle planten en bomen die al eerder aangeplant zijn laten een wisselend beeld zien. De ene boom ziet er na enkele maanden al weer prachtig uit, terwijl de andere boom of plant eigenlijk een beetje blijft treuren, minder en kleiner blad heeft en de indruk wekt dat deze dood gaat. Ik kan je gerust stellen, planten en bomen gaan niet snel dood maar het is wel raadzaam om altijd te controleren hoe je deze bomen/planten moet verzorgen als de start wat minder rooskleurig is dan je had verwacht. Er zijn veel onjuiste aannames:
- Veel water en voeding geven? Nee, je zult de controle altijd eerst wat dieper in de bodem (op 25 cm diepte) moeten uitvoeren. Is het daar vochtig, matig dan de watergift. Is het erg nat en blijft het water staan, dan is het noodzakelijk direct actie te ondernemen om de bomen/ planten te helpen niet te ‘verdrinken’. Is de grond erg droog? Dan spreekt het voor zich: wel water geven.
- Geen extra voeding? Als de bomen of planten in een goede voedingsbodem zijn geplant, dan is het in het begin niet nodig om extra voeding te geven. Vergelijk het met jezelf, als je ziek bent of je voelt je niet helemaal top dan is teveel eten en drinken ook niet de beste oplossing. Bij planten is dit precies zo. Inventariseer eerst het probleem.
Overige algemene zorg-reminders
- Water geven bij een te hoge bodemtemperatuur? De plant is door de warmte niet actief en neemt het water niet op. Geef je bij hoge temperaturen wel water, dan is de kans op wortelrot zeer aanwezig. Geef water als de temperatuur gezakt is (in de ochtend).
- Controleer op ziekten en gebreken wat betreft voedingsstoffen en herhaal behandelingen. Vergeet dat niet. Bij een luizen- of rupsenplaag is een eenmalige uitvoering van bestrijding (biologisch of anders) niet voldoende. Herhalen is raadzaam.
- Bemest je tuin en gazon regelmatig, zeker na hevige regenval in verband met de uitspoeling van voedingsstoffen.
- Vergeet je vijverplanten niet, ook zij zijn blij met wat extra voeding.
De GroenGlossy biedt hulp
De zomereditie 2018 van de GroenGlossy ‘Lekker GROEN doen’ is uit. In dit magazine geven we je vele tips over alles in en om je tuin. Van plantkeuzes, het bepalen van de grondsoort in je tuin, terrasversiering met groen, het gezond houden van nieuw gazon en bomen, zomersnoeien voor een tweede bloei en nog veel meer. De GroenGlossy is voor iedereen gratis af te halen (op=op) op ons tuincentrum of lees het magazine online.