Aandachtspunten tuin in april
Het voorjaar maakt een snelle start. Zaten we niet zo lang geleden nog in de winter, nu genieten we van zomerse dagen. Iedere keer gaan we een stukje verder in het verrijken van ons buitenleven. We kunnen weer kiezen uit de mooiste planten en bomen, zien de vlinders en bijen weer rondvliegen en de eerste zwaluwen hebben zich al genesteld. Kortom, we gaan nog een stapje verder in de natuurlijke wereld.
Wat zijn de aandachtspunten in de tuin?
Door de snelle wisseling van het weer zijn er verschillende aandachtspunten:
- Buxus: ik heb het al eerder vermeld in de media en de nieuwsbrieven, de buxusmot is weer actief. Vergeet niet om daar iets aan te doen voordat je teleurgesteld wordt net zoals vorig jaar.
Maar ook vele andere ongewenste vrienden van je tuin laten van zich horen:
- Mieren die je gazon omploegen en in potten met je planten gaan zitten;
- Slakken die actief zijn in de nachtelijke en vroege uren;
- Luizen die zich tegoed doen aan het jonge blad;
- Emelten die weer druk zijn in je tuin…
Dit zijn allemaal problemen. Hoe moet ik dit aanpakken?
Dit is makkelijker dan je denkt en je hoeft niet alles in huis te halen. Zorg voor:
- Gezonde groei van de planten (dit gebeurt alleen in de bodem)
- Geef de zorg en bemesting waar planten om vragen. Het gaat niet om veel geven, maar om het juiste product (langwerkende producten besparen je veel)
- Geef water met mate en het liefst in de morgen. Bij teveel water aan het begin van het groeiseizoen “verwen” je de planten, wat niet nodig is.
Houd jonge nieuwe aanplant het eerste jaar wel extra in de gaten tijdens warme dagen, maar ook als je te maken krijgt met grote hoeveelheden water. Dit is vaak schadelijker dan een keer te weinig water. - Kies planten en bomen die in je tuin passen. Vraag jezelf af hoe de bodemgesteldheid is, zon, schaduw, droogte of juist veel vocht?
- Let op bij het strooien van ongecertificeerde compost (hiermee strooi je de problemen weer in de tuin, zoals onkruid maar ook vele ziektes)
Een mooie tuin kan natuurlijk wel wat hulp gebruiken!
Planten die minder groeien (wat de oorzaak ook mag zijn), kun je onmogelijk gezond houden en een goede start geven door maar te voeden en te bewateren. Iedere keer een probleem oplossen als het zich voordoet is ook niet interessant. Ik voorkom veel liever problemen, dan ze telkens weer op te lossen. Dit is duur en het levert je en jouw planten ook niets op. Het is eigenlijk hetzelfde als bij ons: als we ziek zijn hebben we de juiste vitamines nodig en worden we zeker niet blij van grote hoeveelheden voeding en water. Vind je dit allemaal moeilijk in te schatten? Doe eens mee met de workshop Hoe verzorg ik mijn tuin gemakkelijk of Welke tuinplanten passen het beste in mijn tuin? Wat ons lukt, moet jou ook lukken: gezonde planten in je tuin en op je terras.
Wat kan ik nu planten?
Alle planten en bomen die in container (potten) of goede draadkluit zijn gekweekt kun je het hele jaar door planten, dus ook nu. Planten en bomen op losse (blote) wortel is nu wat lastiger, omdat alles volop in het blad komt. Nog enkele leuke toppers die voor iedere tuin een toevoeging zijn: Lithodora diffusa als bloeiende bodembedekker met een opvallende blauwe kleur. Ceanothus thyrsiflorus repens als klimmer, maar ook als struik met licht blauwe bloemen. Voor vlinders en bijen is er de Choisya ternata, groen en geelbladig maar ook de kleinbladige soorten zijn erg mooi. Opvallende bomen: Ulmus Glabra, een eaycatcher met afhangende takken en bloemen of de Liquidambar als natuurlijke boom, in bolvariant of als leiboom. Fruitbomen in vele soorten. Plant je ze niet voor de vrucht, dan als decoratie voor het natuurlijke leven in je tuin.
Verzorg je tuin en loop weer trots door je “nieuwe tuin”.